Pikantna pasta z pomidorów i papryki
Pikantna pasta z pomidorów i papryki może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku nadaje co jej ciekawy, “przypalony” smak. Proponowana ilość koreańskiej papryki chili i suszonych papryczek chili nadaje paście lekko pikantny smak, który możemy dowolnie wzmocnić zwiększając ilość gochugaru lub papryczek chili. W wersji wege sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

PIKANTNA PASTA Z POMIDORÓW I PAPRYKI PRZYKŁADOWE ZASTOSOWANIA:

– do smarowania kanapek
– jako dodatek do mięs (smażona kiełbasa, kolety, grillowana pierś kurczaka etc.)
– dodatek do sosów
– dip do chipsów, tortilli etc.  

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2słoiki 2,5godziny
Porcje Czas przygotowania
2słoiki 2,5godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pomidory, paprykę, czosnek, cebulę pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
  2. Upieczone warzywa obieramy ze skóry, przekładamy do garnka, blendujemy i gotujemy w celu odparowania wody. Od czasu do czasu mieszamy pulpę.
  3. Po ok. 30 min sos doprawiamy sosem rybnym, octem ryżowym, cukrem, papryką gochugaru i posiekanymi papryczkami chili. Gotujemy kolejne 30 min. Próbujemy ewentualnie solimy do smaku.
  4. Pastę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.