Pikantna sałatka z melona
Pikantna sałatka z melona dobrze komponuje się z grillowanym drobiem. Zachowuje charakterystyczną dla potraw tajskich równowagę między smakiem słonym, słodkim, kwaśnym i ostrym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
  • garść fasolki szparagowej
  • 1szt. melona(mały)
  • 1szt. pomidora
Sos:
Do posypania:
  • 2łyżki orzeszków ziemnychuprażonych na suchej patelni
Sposób przygotowania
  1. Fasolkę pokroić na 2cm kawałki i krótko obgotować (4-5 minut) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie.
  2. Melona obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w ósemki. Umieścić wszystko w misce i lekko wymieszać.
  3. Składniki sosu wrzucić do moździerza, Wszystko starannie rozetrzeć, aż cały cukier zupełnie się rozpuści.
  4. Zalać powstałym sosem melona z warzywami, wymieszać i posypać uprażonymi orzeszkami. Przed podaniem schłodzić.