Pikantny kalafior stir-fry
Pikantny kalafior stir-fry to błyskawiczne wegetariańskie danie z woka. Danie stir-fry w czystej postaci: kalafior z czosnkiem i imbirem przesmażony na minimalnej ilości oleju z dodatkiem smacznego pikantnego, słono-kwaśnego sosu. Pikantny kalafior stir-fry może być serwowany jako wegetariańskie danie główne podawane z gotowanym ryżem jaśminowym jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

01.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Składniki
Sos:
Do posypania:
  • 1/2pęczka świeżej kolendryporwanej
  • 2łyżki orzeszków ziemnychpokruszonych
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Rozgrzewamy w woku olej, smażymy imbir z czosnkiem ok. 30 sekund.
  2. Dodajemy kalafiora, smażymy mieszając ok. 4 minuty, następnie dodajemy sos. Smażymy kolejne 4 minuty. Danie przekładamy na talerz i podajemy posypane kruszonymi orzeszkami i kolendrą, jako dodatek podajemy gotowany ryż jaśminowy.