Ryż smażony z warzywami
Ryż smażony z warzywami to szybkie i smaczne danie, go którego przygotowania możemy użyć dowolnych warzyw. Warzywa należy pokroić w kawałki o podobnej wielkości.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ryż wypłukać, zalać 1,5 szklankami zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 12-14 minut. Po ugotowaniu powinien być lekko twardy. Odstawić na minimum 1 godzinę do obeschnięcia.
  2. Wlać olej na rozgrzaną patelnię lub wok. Wrzucić czosnek i imbir, smażyć kilka sekund. Dodać warzywa, grzyby i smażyć przez 3 minuty mieszając.
  3. Dołożyć ugotowany ryż, wymieszać.
  4. Doprawić do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz solą.
  5. Wlać olej sezamowy i wszystko starannie wymieszać. Trzymać jeszcze na ogniu przez 2 minuty i podawać posypane listkami kolendry. Serwować jako samodzielne danie wegetariańskie lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.