Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami
Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami to pożywne i bardzo smaczne danie wegetariańskie. Zestaw dodanych warzyw można dowolnie urozmaicać. Potrawę można podawać jako danie główne z ryżem lub jako warzywny dodatek.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

03.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
20minut
Składniki
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Tofu wyjąć z opakowania na talerz, odczekać kilka minut aż puści wodę. Odlać wodę, pociąć w kostkę 2x2cm.
  2. Wok napełnić do 1/4 wysokości olejem i dobrze rozgrzać tak by wrzucony kawałek bułki zrumienił się w ciągu 10 sekund.
  3. Wrzucać kostki tofu partiami i smażyć na złoty kolor.
  4. Wyjmować z woka łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  5. Nadmiar oleju odlać, pozostawiając w woku 2 łyżki.
  6. Podgrzać ponownie olej i wrzucić czosnek oraz imbir.
  7. Po 3 sekundach dołożyć grzyby i brokuły.
  8. Smażyć przez 2-3 minuty a następnie dodać kapustę i kontynuować smażenie przez dalsze 3 minuty.
  9. Rozgarnąć wszystko na boki woka aby w środku pojawiło się dno woka. Wlać jajko i mieszając usmażyć na sucho. Rozmieszać z resztą składników.
  10. Wlać sos, wymieszać doprowadzić do wrzenia, żeby sos się zagęścił.
  11. Dołożyć usmażone tofu, delikatnie zamieszać i podawać na ciepło z dodatkiem ryżu jaśminowego lub makaronu.