Smażone ziemniaki z masłem miso (by Magda Klimczak)
Smażone ziemniaki z masłem miso to bardzo proste ale też bardzo smaczne i eleganckie danie fusion z japońskim akcentem. Cieniutki plasterki ziemniaków usmażone na maśle z odrobiną pasty miso. Zamysłem autorki było stworzenie z plasterków ziemniaków rodzaju “placka”, który w całości można odwrócić na patelni a następnie podać. Nadaje to potrawie ciekawy, atrakcyjny wygląd. Danie to bardzo mi zasmakowało i robiłem je już kilkukrotnie ale niestety nigdy nie udało mi się uzyskać sklejenia ziemniaków i powstania zwartego placka. Magda podaje, że do uzyskania placka niezbędne są ziemniaki mączne. Widocznie ja akurat miałem ziemniak innego typu i nie skleiły się, pomimo to uzyskany efekt był bardzo dobry. Do obrócenia ziemniaków na patelni zastosowałem metodę z talerzykiem (zob. poniżej w przepisie). Po usmażeniu zaaranżowałem usmażone plasterki na talerzyku w placek.

Przepis podaje proporcję na 1 porcję przekąski. Aby przygotować więcej “placków” należny smażyć je po kolei, użyć bardzo dużej patelni lub smażyć na kilku patelniach na raz. Smażone ziemniaki z masłem miso możemy serwować jako przekąskę lub na przystawkę do dania głównego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
1osoba 15minut
Porcje Czas przygotowania
1osoba 15minut
Składniki
  • 1duży ziemniak
  • 3łyżki masław wersji wegańsiej zastąpić maragryną
  • 1łyżeczka pasty miso jasnej
Przybranie:
  • 1łyżka natki pietruszki
  • 1łyzka cebuli dymki(szczypior)
  • 1łyżeczka octu ryżowego
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaka obieramy i tniemy na cieniutkie plasterki na mandoline lub krajalnicy elektrycznej. 1 łyżkę masła mieszamy z pastą miso.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Ziemniaki układamy na podgrzanym delikatnie maśle w koło na zakładkę, plasterek zachodzący na plasterek, aż wypełnimy środek. Smażymy 6-7 min na małym ogniu. WSKAZÓWKA: Jeżeli lubisz ziemniaki bardziej chrupiące na ostatnią minutę zwiększ gaz.
  3. Następnie przewracamy ziemniaczany placek. Jeśli czujemy, że placek wyszedł nam zbyt luźny, co nie powinno się zdarzyć przy mącznych ziemniakach możemy pomóc sobie talerzykiem. Zsuwamy placek na talerzyk, przykładamy patelnię i odwracamy do góry nogami.
  4. Na obrócone ziemniaki kładziemy masło miso, po chwili się roztopi i wtedy rozsmarowujemy je po całej powierzchni. Smażymy z drugiej strony kolejne 3-4 kilka minut. Pietruszkę i szczypior siekamy, skrapiamy octem i podajemy na usmażonych ziemniakach. Pycha!