Sos jogurtowy Raita
Sos jogurtowy Raita to popularny w Indiach sos, który podaje się jako dodatek łagodzący smak pikantnych potraw. Można go także używać jako dip do indyjskiego pieczywa.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Czas przygotowania
10minut
Czas przygotowania
10minut
Składniki
  • 1paczka jogurtu naturalnego
  • 1/2łyżeczki curry madras
  • 1szt. zielonego ogórkabez nasion pokrojony w kostkę
  • 1łyżeczka świeżego imbirustartego na tarce lub posiekanego
  • 1łyżeczka pikli indyjskich z czosnku(opcjonalnie)
  • 1łyżeczka cebuli dymkiposiekanej
  • kilkakropel soku z limonki
  • sóldo smaku
Sposób przygotowania
  1. Jogurt wymieszać ze wszystkim składnikami, opcjonalnie dodać pikle z czosnku. Na koniec spróbować i dosolić do smaku.