Zupa krem z dyni po indyjsku
Zupa krem z dyni po indyjsku to lekko pikantna zupa o wspaniałym aromacie indyjskich przypraw. Jest prosta w przygotowaniu i z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
  • 700g dyniobranej i pocietej w kostkę
  • 1litr bulionu drobiowegolub wywaru warzywnego
  • 2szt. marchewki
  • 1szt. pietruszki
  • kawałek selera
  • 1szt. ziemniaka
  • 1ząbek czosnkupokrojony w plasterki
  • 1cm. świeżego imbiruposiekanego
  • szczypta solido smaku
  • szczypta kurkumydo smaku
  • szczypta pieprzudo smaku
  • 1łyżka indyjskiej pasty currylub
  • 1/2łyżki curry madras
  • 1łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2łyżki śmietany 30%w wersji wegańskiej użyć śmietany wegańskiej
  • garść pestek dyniuprażonych na suchej patelni
Sposób przygotowania
  1. Doprowadzić bulion do wrzenia, dodać marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka.
  2. Gdy warzywa zmiękną (po 15-20 minutach) dodać dynię, czosnek i imbir.
  3. Doprawić zupę do smaku solą, wsypać kurkumę i pieprz, dodać pastę curry i koncentrat pomidorowy.
  4. Po 5 minutach gotowania zmiksować wszystko, wymieszać ze śmietanką i podawać. Zupę udekorować kilkoma kleksami śmietanki i uprażonymi pestkami dyni.