Zupa krem ziemniaków i pora z miso (by M. Klimczak)
Zupa krem z ziemniaków i pora z miso to inspirowane kuchnią japońską danie fusion. Łagodny w smaku krem ziemniaczano-porowy, któremu wyrazistości dodaje japońska pasta miso. Pasta miso jest także jedynym źródłem soli w tym daniu. Dozowanie pasty należy zacząć od 3 łyżek i ewentualnie zwiększać według własnego gustu. Jak zawsze w przypadku pasty miso, należy ją dodać już po zakończeniu gotowania, ponieważ przegrzanie zabija w niej najważniejsze zdrowotne składniki.

JAPOŃSKI BULION W WERSJI WEGE:
Zupa krem z ziemniaków i pora z miso to danie wegańskie wykorzystujące bulion z wodorostów kombu. Osoby nie stosujące diety wegetariańskiej / wegańskiej mogą zastosować dowolny japoński bulion dashi. Pełne informacje na temat japońskich bulionów i sposoby ich wykonania znajdziecie w naszym artykule “Japoński bulion Dashi – 6 podstawowych rodzajów“.

POŻYWNY DODATEK:
Jak każdy krem warzywny ta zupa smakuje także bardzo dobrze z małymi grzankami usmażonymi na oliwie. Grzanki to dodatek wybitnie nie japoński ale to przecież danie fusion. Ciekawie smakują grzanki z oleju sezamowego ale takie smażenie należy wykonać na małym ogniu żeby nie spalić czułego na temperaturę oleju. Z grzankami otrzymamy pożywne danie, mogące stanowić niewielki, samodzielny posiłek.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
6osób 10minut
Czas gotowania
40minut
Porcje Czas przygotowania
6osób 10minut
Czas gotowania
40minut
Składniki
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu, podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy por, czosnek, imbir i cebulę. Przesmażamy krótko mieszając.
  2. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem z kombu, dodajemy obrane i pocięte w ćwiartki ziemniaki. Gotujemy ok. 40 minut i blendujemy. Wyłączamy gaz.
  3. Do miseczki wlewamy trochę zupy, dodajemy pastę miso i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Rozrobione miso wlewamy do zupy, mieszamy. Próbujemy, jeżeli zupa jest za mało słona dodajemy miso lub dodajemy trochę soli.
  4. Zupę podajemy posypaną sezamem i/lub chrupiącymi wodorostami nori pociętymi w paski. Opcjonalnie możemy dodać grzanki usmażone na oliwie lub na oleju sezamowym.