Inari sushi (inarizushi) – sushi w torebkach sojowych

Zupa miso z tofu

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 6 ocen
Maksymalnie prosta, zdrowa i łatwa do wykonania zupa miso. Miso jest podstawowym elementem japońskiej diety, przeciętny Japończyk jada ją przynajmniej raz dziennie. W Japonii miso podaje się zazwyczaj w małej miseczce ok. 160ml. Pije się ją bezpośrednio z miseczki a większe kawałki wyjada się pałeczkami. Często jest częścią większego posiłku (szczególnie śniadania), przystawką przed głównym posiłkiem lub małą samodzielną przekąską.

Czytaj dalej

Zupa z makaronem udon i smażonym tofu

0
Ocena ze starego portalu: 4,40 / 5 ocen
Większość wysiłków w tym przepisie poświęconych jest na przygotowanie smażonego tofu, w Japonii można je kupić bez problemu już usmażone, wtedy przygotowanie tej zupy to łatwizna. Smażenie tofu miękkiego to ciężka operacja ponieważ jest ono bardzo delikatne i łatwo się łamie. Generalnie do smażenia powinno się stosować tofu miękkie, ale ci, którzy nie mają zdolności manualnych powinni raczej zdecydować się na tofu zwarte, inaczej mogą stracić sporo nerwów. Wegetarianie zamiast dashi rybnego mogą użyć dashi z shitake i kombu. Zupa ma delikatny, lekko słodkawy smak a makaron udon i smażone tofu dodają jej pożywności i oryginalnego charakteru.

Czytaj dalej

Zupa miso z wakame

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Miso z wakame to bardzo popularna japońska zupa. Bardzo szybka i prosta do przygotowania. Użycie dashi, wakame oraz pasty miso powoduje, ze zupa ta jest po prostu pigułką zdrowia.

Czytaj dalej

Kitsune udon – lisi makaron / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Nazwa potrawy nawiązuje do lisów, które według japońskich legend lubią smażony tofu. Przepis łączy tendencje wegetariańskiej kuchni buddyjskiej z użyciem makaronu udon.

Czytaj dalej