Przejdź do treści

Zupa miso z tofu

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa miso z tofu
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 6 ocen
Maksymalnie prosta, zdrowa i łatwa do wykonania zupa miso. Miso jest podstawowym elementem japońskiej diety, przeciętny Japończyk jada ją przynajmniej raz dziennie. W Japonii miso podaje się zazwyczaj w małej miseczce ok. 160ml. Pije się ją bezpośrednio z miseczki a większe kawałki wyjada się pałeczkami. Często jest częścią większego posiłku (szczególnie śniadania), przystawką przed głównym posiłkiem lub małą samodzielną przekąską.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Tofu tniemy w kostkę 1x1cm.
  2. Zagotowujemy dashi. Jeżeli używamy dashi w proszku to na 1 litr wody dodajemy 2,5 łyżki. Dodajemy tofu i gotujemy na małym ogniu 1 minutę.
  3. W miseczce mieszamy pastę miso (3 łyżki) z kilkoma łyżami dashi. Wyłączamy gaz, wlewamy rozmieszana pastę miso. Próbujemy, jeżeli zupa ma zbyt delikatny smak, dodajemy 1 łyżkę pasty (tak samo jak poprzednio mieszając wstępnie z odrobiną zupy).
  4. Dodajemy dymkę, czekamy 30 sekund. Zupa gotowa do podania.
  5. UWAGA! Zupy miso nie należy zagotowywać, ponieważ traci ona wtedy swoje smakowe i zdrowotne walory. Jeżeli nie zjedliśmy całej zupy na raz możemy ją podgrzać, ale należy ją wyłączyć gdy jest już gorąca ale jeszcze się nie gotuje.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *