Przepis na Inari sushi (inarizushi) – sushi w torebkach sojowych
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Inari sushi (inarizushi) to bardzo oryginalna i smaczna odmiana sushi w torebkach ze smażonego tofu. Inarizushi znaczy właśnie "sushi w brązowej torebce". Całe danie możemy wykonać w 3 stopniach skomplikowania: od samego początku, smażąc tofu na głębokim oleju (ten etap pomijam w przepisie), następnie gotując je w słodkiej zalewie i na koniec wypełniając ryżem do sushi. W Japonii najczęściej kupuje się usmażone płaty tofu (tzw. abura-age), rozcina, gotuje w zalewie i następnie wypełnia ryżem. Coraz popularniejsze są jednak smażone tofu już doprawione (tzw. Inarizushi-no-moto), wyjmujemy je tylko z puszki i wypełniamy ryżem. Inarusushi-no-moto jest podstawowym produktem do wykonania Inarizushi poza Japonią (produkt ten możecie kupić w naszym sklepie). W przepisie podaję także przepis na zalewę do gotowania smażonego tofu, jako ciekawostkę i dla tych, którzy jakimś cudem zakupią abura-age.
Inari sushi (inarizushi) to bardzo oryginalna i smaczna odmiana sushi w torebkach ze smażonego tofu. Inarizushi znaczy właśnie "sushi w brązowej torebce". Całe danie możemy wykonać w 3 stopniach skomplikowania: od samego początku, smażąc tofu na głębokim oleju (ten etap pomijam w przepisie), następnie gotując je w słodkiej zalewie i na koniec wypełniając ryżem do sushi. W Japonii najczęściej kupuje się usmażone płaty tofu (tzw. abura-age), rozcina, gotuje w zalewie i następnie wypełnia ryżem. Coraz popularniejsze są jednak smażone tofu już doprawione (tzw. Inarizushi-no-moto), wyjmujemy je tylko z puszki i wypełniamy ryżem. Inarusushi-no-moto jest podstawowym produktem do wykonania Inarizushi poza Japonią (produkt ten możecie kupić w naszym sklepie). W przepisie podaję także przepis na zalewę do gotowania smażonego tofu, jako ciekawostkę i dla tych, którzy jakimś cudem zakupią abura-age.
Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 4 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
Opcja 1:
- 8 sztuk abura-age (smażonego tofu)
Zalewa:
- 1 szklanka dashi
- 2 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżki mirinu
- 1/2 łyżki sosu sojowego japońskiego
Opcja 2:
- 1 puszka Inarizushi-no-moto (doprawionych torebek ze smażonego tofu)
Składniki
Opcja 1:
Zalewa:
Opcja 2:
|
Sposób przygotowania
- Ryż do sushi przygotowujemy wg. przepisu (z 2 szklanek ryżu japońskiego). Jeżeli używamy Inarizushi-no-moto w puszce przechodzimy od razu do punktu 4.
- Smażone tofu (abura-age) przecinamy na pół, w ten sposób jedna z krawędzi jest otwarta, powstają 2 torebki z tofu. (Uwaga: Formowanie torebek nie jest jakimś skomplikowanym procesem, po prostu podczas smażenia na głębokim oleju w każdym plasterku tofu tworzy się bąbel powietrza, po rozcięciu na pół otrzymujemy 2 torebki).
- Mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy. Wkładamy torebki sojowe, zmniejszamy ogień i gotujemy aż prawie cały płyn odparuje. Wyjmujemy torebki i zostawiamy do ostygnięcia.
- Istnieją 3 techniki wypełnienia i podania Inarizushi:
a. wypełniamy torebki po brzeg i stawiamy otwarciem do dołu (ja tak zrobiłem)
b. wypełniamy torebki po brzeg i stawiamy otwarciem do góry, widoczny ryż możemy wtedy ozdobić np. kawałkiem marchewki, cebulą dymką, imbirem marynowanym itp.
c. wypełniamy torebki częściowo a pozostałe tofu zawijamy tworząc w ten sposób zamkniętą torebkę.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz