Przejdź do treści

filetów z udek kurczaka

Grillowany kurczak po koreańsku

Grillowany kurczak po koreańsku

Grillowany kurczak po koreańsku to super proste i super smaczne danie grillowe. “Po koreańsku” ponieważ taki rodzaj marynaty czyli sos sojowy z cukrem (w stosunku od 2:1 do nawet 1:1) jest popularny w Korei, używany chociażby w słynnej grillowanej wołowinie Pulgogi. Danie to smakuje najlepiej wykonane z filetów z udek z kurczaka, niemal tak samo dobrze z polędwiczek ale piersi kurczaka też się nadadzą. Można oczywiście także użyć każdego z tych mięs po trochu. Jej słono-słodki smak bardzo odpowiada dzieciom. Grillowany kurczak po koreańsku może być także wykonany w wersji pikantnej z dodatkiem 2-5 łyżek koreańskiej pasty chili gochujang. Jeżeli w imprezie uczestniczą dzieci wato jest zrobić cześć kurczaka w wersji łagodnej i część w wersji ostrej.

Indyjski kurczak Vindaloo

Indyjski kurczak Vindaloo (by Magda Klimczak)

Kurczak Vindaloo to moje ulubione danie kuchni indyjskiej. Jest bardzo pikantne, ale i pełne smaku, pikantność nie powinna zabijać aromatów całej potrawy, dlatego musimy zachować umiar w dodawaniu chili i innych pikantnych przypraw. W tym przepisie użyłam kurczaka, ale drób możecie zastąpić wołowiną, lub jagnięciną zwiększając ilość wody i czas duszenia mięsa do min. 2 godzin.