Przepis na Indyjski kurczak Vindaloo (by Magda Klimczak)
Indyjski kurczak Vindaloo to aromatyczne, bardzo ostre danie w gęstym sosie. Vindaloo pochodzi z indyjskiego regionu Goa ale jest także bardzo popularne w stanie Maharasztra. Przepis Vindaloo oryginalnie został stworzony przez Portugalczyków. Także słowo Vindaloo pochodzi od nazwy popularnego portugalskiego dania “carne de vinha d’alhos” co znaczy mięso z winem i czosnkiem. Danie to przywędrowało do Indii w 15. wieku, kiedy pojawili się tam portugalscy podróżnicy. Następnie zostało przystosowane do lokalnych przyzwyczajeń i składników. W tym czasie wino nie było dostępne więc zostało zastąpione prze powszechnie pędzone indyjskie wino palmowe. Z czasem Hindusi dostosowali to curry do lokalnych gustów dodając składniki takie składniki jak ocet, cukier, imbir, tamarynd, pieprz, kardamon i to co najważniejsze, ogniste papryczki chili. W późniejszych czasach na przepis mieli wpływ także władający Indiami Brytyjczycy i tak pojawiły się nowe odmiany dania, a w szczególności Vindaloo z wołowiną.
Kurczak Vindaloo to moje ulubione danie kuchni indyjskiej. Jest bardzo pikantne, ale i pełne smaku, pikantność nie powinna zabijać aromatów całej potrawy, dlatego musimy zachować umiar w dodawaniu chili i innych pikantnych przypraw. W tym przepisie użyłam kurczaka, ale drób możecie zastąpić wołowiną, lub jagnięciną zwiększając ilość wody i czas duszenia mięsa do min. 2 godzin. Danie to możemy przygotować w wersji ekspresowej korzystając z gotowej pasty Vindaloo . Jak każde indyjskie curry, najlepiej smakuje z ryżem basmati.
Kurczak Vindaloo to moje ulubione danie kuchni indyjskiej. Jest bardzo pikantne, ale i pełne smaku, pikantność nie powinna zabijać aromatów całej potrawy, dlatego musimy zachować umiar w dodawaniu chili i innych pikantnych przypraw. W tym przepisie użyłam kurczaka, ale drób możecie zastąpić wołowiną, lub jagnięciną zwiększając ilość wody i czas duszenia mięsa do min. 2 godzin. Danie to możemy przygotować w wersji ekspresowej korzystając z gotowej pasty Vindaloo . Jak każde indyjskie curry, najlepiej smakuje z ryżem basmati.
Czas przygotowania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g filetów z udek kurczaka
- 1 laska kory cynamonu lub
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżka oleju lub ghee
Pasta Vindaloo:
- 1 cm świeżego imbiru
- 15 ząbków czosnku
- 1 szt. cebuli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 4 łyżki kurkumy
- 2 szt. papryczki chili suszonej (lub więcej lubisz ostrzejszy smak)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 3 łyzki octu ryżowego
- szczypta soli
- 4 łyzki oleju sezamowego
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
Dodatki:
- garść świeżej kolendry do posypania
- kilka porcji ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Pasta Vindaloo:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki pasty blendujemy na jednolitą masę.
- W rondlu podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodajemy pastę Vindaloo i podsmażamy z mięsem.
- Dolewamy 0,5 litra wody, zagotowujemy, dodajemy cynamon, zmniejszamy ogień i dusimy mięso do miękkości ok.1,5 godziny, pilnując, aby sos nie zredukował się za bardzo (dodajemy wtedy trochę wody)
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Przepis zmodyfikowany w dość dziwny sposób. proponuje znaleźć i robić wg. niego. Tak długi czas gotowania dotyczy wołowiny, a nie kurczaka.
Dodaj komentarz