Przepis na Indyjski kurczak Vindaloo (by Magda Klimczak)
Indyjski kurczak Vindaloo to aromatyczne, bardzo ostre danie w gęstym sosie. Vindaloo pochodzi z indyjskiego regionu Goa ale jest także bardzo popularne w stanie Maharasztra. Przepis Vindaloo oryginalnie został stworzony przez Portugalczyków. Także słowo Vindaloo pochodzi od nazwy popularnego portugalskiego dania “carne de vinha d’alhos” co znaczy mięso z winem i czosnkiem. Danie to przywędrowało do Indii w 15. wieku, kiedy pojawili się tam portugalscy podróżnicy. Następnie zostało przystosowane do lokalnych przyzwyczajeń i składników. W tym czasie wino nie było dostępne więc zostało zastąpione prze powszechnie pędzone indyjskie wino palmowe. Z czasem Hindusi dostosowali to curry do lokalnych gustów dodając składniki takie składniki jak ocet, cukier, imbir, tamarynd, pieprz, kardamon i to co najważniejsze, ogniste papryczki chili. W późniejszych czasach na przepis mieli wpływ także władający Indiami Brytyjczycy i tak pojawiły się nowe odmiany dania, a w szczególności Vindaloo z wołowiną.
Kurczak Vindaloo to moje ulubione danie kuchni indyjskiej. Jest bardzo pikantne, ale i pełne smaku, pikantność nie powinna zabijać aromatów całej potrawy, dlatego musimy zachować umiar w dodawaniu chili i innych pikantnych przypraw. W tym przepisie użyłam kurczaka, ale drób możecie zastąpić wołowiną, lub jagnięciną zwiększając ilość wody i czas duszenia mięsa do min. 2 godzin. Danie to możemy przygotować w wersji ekspresowej korzystając z gotowej pasty Vindaloo . Jak każde indyjskie curry, najlepiej smakuje z ryżem basmati.
Kurczak Vindaloo to moje ulubione danie kuchni indyjskiej. Jest bardzo pikantne, ale i pełne smaku, pikantność nie powinna zabijać aromatów całej potrawy, dlatego musimy zachować umiar w dodawaniu chili i innych pikantnych przypraw. W tym przepisie użyłam kurczaka, ale drób możecie zastąpić wołowiną, lub jagnięciną zwiększając ilość wody i czas duszenia mięsa do min. 2 godzin. Danie to możemy przygotować w wersji ekspresowej korzystając z gotowej pasty Vindaloo . Jak każde indyjskie curry, najlepiej smakuje z ryżem basmati.
Czas przygotowania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g filetów z udek kurczaka
- 1 laska kory cynamonu lub
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżka oleju lub ghee
Pasta Vindaloo:
- 1 cm świeżego imbiru
- 15 ząbków czosnku
- 1 szt. cebuli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 4 łyżki kurkumy
- 2 szt. papryczki chili suszonej
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 3 łyzki octu ryżowego
- szczypta soli
- 4 łyzki oleju sezamowego
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
Dodatki:
- garść świeżej kolendry do posypania
- kilka porcji ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Pasta Vindaloo:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki pasty blendujemy na jednolitą masę.
- W rondlu podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodajemy pastę Vindaloo i podsmażamy z mięsem.
- Dolewamy 0,5 litra wody, zagotowujemy, dodajemy cynamon, zmniejszamy ogień i dusimy mięso do miękkości ok.1,5 godziny, pilnując, aby sos nie zredukował się za bardzo (dodajemy wtedy trochę wody)
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Komentarze
Przepis zmodyfikowany w dość dziwny sposób. proponuje znaleźć i robić wg. niego. Tak długi czas gotowania dotyczy wołowiny, a nie kurczaka.
Dodaj komentarz