Przejdź do treści

makaronu gryczanego Soba

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi to bardzo proste lecz oryginalne (również wizualnie) danie o niespotykanym smaku, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Do jego przygotowania niezbędne są kultowe japońskie Umeboshi – okrągłe marynowane śliwki o zabójczym słono-kwaśnym smaku, dostępne w naszym sklepiku w wersji oryginalnej oraz z dodatkiem pachnotki zwyczajnej.

Makaron z pastą z czarnego sezamu

Makaron z pastą z czarnego sezamu

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Makaron z pastą z czarnego sezamu to przepis zaczerpnięty z książki „Super Natural Every Day” Heidi Swanson. Na pierwszy rzut oka danie wygląda na skomplikowane z powodu dużej ilości składników, jednak przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest… zniewalający! Pastę sezamową można przygotować sobie wcześniej i przechowywać w lodówce, z powodzeniem można wykonać ją na bazie białego sezamu. Pasta sezamowa jest tak popularna w Japonii, że istnieje nawet specjalny moździerz (suribachi) przeznaczony do jej ucierania. Autorka przepisu poleca również zastosowanie pasty do sałatek, brokułów, fasolki czy pieczonych ziemniaków.

Sałatka z makaronu Soba (danie AHG)

Sałatka z makaronu Soba (danie AHG)

Sałatka z makaronu Soba to ekspresowego danie firmy AHG. Znakomita sałatka z gryczanego makaronu soba, krewetek i warzyw z lekko pikantnym, kwaskowym sosem. Bardzo smaczne, dietetyczne, łatwe i szybkie do wykonania danie japońskie. Ja zastosowałem nieco większe proporcje niż podane w przepisie na torebce. Zdecydowanie polecam! Polecam także inne orientalne dania ekspresowe AHG – 12 dań z kuchni indyjskiej (4), japońskiej (3), tajskiej (2), koreańskiej (2) i singapurskiej (1). Znakomita propozycja dla osób rozpoczynających przygodę z kuchnią orientalną oraz wszystkich tych, którzy chcą przygotować oryginalną, smaczną potrawę (np. na obiad po pracy), a nie mają zbyt wiele czasu.