Przejdź do treści

Makaron z pastą z czarnego sezamu

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron z pastą z czarnego sezamu
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Makaron z pastą z czarnego sezamu to przepis zaczerpnięty z książki „Super Natural Every Day” Heidi Swanson. Na pierwszy rzut oka danie wygląda na skomplikowane z powodu dużej ilości składników, jednak przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest... zniewalający! Pastę sezamową można przygotować sobie wcześniej i przechowywać w lodówce, z powodzeniem można wykonać ją na bazie białego sezamu. Pasta sezamowa jest tak popularna w Japonii, że istnieje nawet specjalny moździerz (suribachi) przeznaczony do jej ucierania. Autorka przepisu poleca również zastosowanie pasty do sałatek, brokułów, fasolki czy pieczonych ziemniaków.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ponadto:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ponadto:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować pastę z sezamu: na suchej patelni uprażyć mieszając ziarna słonecznika i orzechy na złoty kolor. Dodać ziarna sezamu i prażyć przez 2-3 min mieszając. Należy uważać aby nie przypalić sezamu. Przełożyć uprażone nasiona i orzechy do moździerza lub młynka i utrzeć do konsystencji piasku. Dodać cukier, sos sojowy, mirin, olej sezamowy, ocet ryżowy i chili w proszku, dokładnie wymieszać.
  2. W dużym garnku zagotować wodę. Delikatnie osolić, włożyć makaron soba i gotować wg instrukcji na opakowaniu. Odsączyć, zachowując nieco wody po gotowaniu (ok 1/3 szklanki) i przepłukać makaron zimną wodą
  3. W czasie gotowania makaronu odsączyć tofu i drobno pokroić. Osolić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
  4. Odłożyć kopiastą łyżkę pasty sezamowej a pozostałą część wymieszać z wodą pozostałą po gotowaniu makaronu. W dużej misce wymieszać dokładnie makaron, połowę dymki lub szczypiorku i rozmieszaną pastą sezamową. Dodać tofu i delikatnie wymieszać. Podawać ozdobione odrobiną pasty sezamowej i posypane dymką. Smacznego!
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *