Przepis na Makaron z pastą z czarnego sezamu
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Makaron z pastą z czarnego sezamu to przepis zaczerpnięty z książki „Super Natural Every Day” Heidi Swanson. Na pierwszy rzut oka danie wygląda na skomplikowane z powodu dużej ilości składników, jednak przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest... zniewalający! Pastę sezamową można przygotować sobie wcześniej i przechowywać w lodówce, z powodzeniem można wykonać ją na bazie białego sezamu. Pasta sezamowa jest tak popularna w Japonii, że istnieje nawet specjalny moździerz (suribachi) przeznaczony do jej ucierania. Autorka przepisu poleca również zastosowanie pasty do sałatek, brokułów, fasolki czy pieczonych ziemniaków.
Makaron z pastą z czarnego sezamu to przepis zaczerpnięty z książki „Super Natural Every Day” Heidi Swanson. Na pierwszy rzut oka danie wygląda na skomplikowane z powodu dużej ilości składników, jednak przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest... zniewalający! Pastę sezamową można przygotować sobie wcześniej i przechowywać w lodówce, z powodzeniem można wykonać ją na bazie białego sezamu. Pasta sezamowa jest tak popularna w Japonii, że istnieje nawet specjalny moździerz (suribachi) przeznaczony do jej ucierania. Autorka przepisu poleca również zastosowanie pasty do sałatek, brokułów, fasolki czy pieczonych ziemniaków.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 łyżeczka orzeszków ziemnych lub nerkowców
- 1 łyżeczka nasion łonecznika
- 1/2 szklanki sezamu czarnego
- 1 1/2 łyżki cukru brązowego
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 1/2 łyżki mirinu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki czarnego octu ryżowego
- szczypta chili mielonego (według upodobań)
Ponadto:
- 300 g makaronu gryczanego Soba
- 1 paczka tofu zwartego
- trochę oleju arachidowego do smażenia
- 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior, drobno posiekany
Składniki
Ponadto:
|
Sposób przygotowania
- Przygotować pastę z sezamu: na suchej patelni uprażyć mieszając ziarna słonecznika i orzechy na złoty kolor. Dodać ziarna sezamu i prażyć przez 2-3 min mieszając. Należy uważać aby nie przypalić sezamu. Przełożyć uprażone nasiona i orzechy do moździerza lub młynka i utrzeć do konsystencji piasku. Dodać cukier, sos sojowy, mirin, olej sezamowy, ocet ryżowy i chili w proszku, dokładnie wymieszać.
- Odłożyć kopiastą łyżkę pasty sezamowej a pozostałą część wymieszać z wodą pozostałą po gotowaniu makaronu. W dużej misce wymieszać dokładnie makaron, połowę dymki lub szczypiorku i rozmieszaną pastą sezamową. Dodać tofu i delikatnie wymieszać. Podawać ozdobione odrobiną pasty sezamowej i posypane dymką. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (16)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz