Przejdź do treści

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi to bardzo proste lecz oryginalne (również wizualnie) danie o niespotykanym smaku, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Do jego przygotowania niezbędne są kultowe japońskie Umeboshi - okrągłe marynowane śliwki o zabójczym słono-kwaśnym smaku, dostępne w naszym sklepiku w wersji oryginalnej oraz z dodatkiem pachnotki zwyczajnej.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba lub makaronu gryczanego z zieloną herbatą
  • 4-6 szt. śliwek solonych lub śliwek suszonych + 1 łyżeczka soli
  • 2 łyzki cukru
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 i /2 łyżki masła
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1 łyżka sezamu białego prażonego, do posypania
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba lub makaronu gryczanego z zieloną herbatą
  • 4-6 szt. śliwek solonych lub śliwek suszonych + 1 łyżeczka soli
  • 2 łyzki cukru
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 i /2 łyżki masła
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1 łyżka sezamu białego prażonego, do posypania
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi
  2. Śliwki zmiksować na pastę, jeżeli używamy śliwek suszonych dodajemy 1 łyżeczka soli.
    Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi
  3. Na patelni, na małym ogniu wymieszać pastę ze śliwek, cukier oraz mirin i smażyć ok 5 min. Wyłączyć gaz i dodać masło, rozmieszać a następnie dodać makaron i dokładnie wymieszać.
    Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi
  4. Przełożyć na talerze i posypać dymką oraz, ewentualnie, prażonym sezamem. Serwować na ciepło lub na zimno.
    Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *