Gorditas orientalne
Gorditas – nadziewane placki z mąki kukurydzianej. Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W naszym autorskim przepisie, w wersji orientalnej z dodatkiem pasty Doenjang… Dowiedz się więcej »Gorditas orientalne
Gorditas – nadziewane placki z mąki kukurydzianej. Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W naszym autorskim przepisie, w wersji orientalnej z dodatkiem pasty Doenjang… Dowiedz się więcej »Gorditas orientalne
Makaron Dan Dan to słynna syczuańska uliczna przekąska (street food). Nazwa makaronu pochodzi od nosidła (chiń. dan znaczy nosić na nosidle), na których uliczni sprzedawcy nosili swoje towary. To danie to prawdziwa petarda z mnóstwem ostrych składników: papryczki chili, pieprz syczuański, pikantne pikle, olej chili i czosnek! Wydaje się to nie do przełknięcia ale jeżeli się przełamiesz i zjesz pierwszą porcję danie to staje się uzależniające – jak sport ekstremalny. Bardzo polecam, to jedno z moich ulubionych.
Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.
Sakiewki nadziewane wołowiną to rodzaj japońskich pierożków. Mięsne nadzienie jest zawijane w liście kapusty następnie zawiązywane szczypiorkiem.
Pierożki WON-TON nadają się do smażenia, a także do gotowania, można je serwować jako przekąskę, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Usmażone won-tony podawać jako przekąskę z sosami do maczania lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.