Przepis na Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.
Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 60 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub zamiast powyższego
- kilkanaście szt. papieru ryżowego
Farsz z wieprzowiną:
- 100 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g warzyw ulubionych, pokrojonych w zapałkę
- 1 łyżka wino ryżowe
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu do smaku
Farsz z wołowiną:
- 5 szt. grzybów mun
- 300 g mielonej wołowiny
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- 1 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 szt. pieczarek (sporych)
- 1 szt. marchewki
- kilka liści kapusty pekińskiej pokrojonych w paski
- 50 g makaronu sojowego
- garść kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 szt. żółtka jajka
- 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej, posiekanej
Dodatkowo:
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- trochę sosu chili do polania sajgonek lub
- trochę słodkiego sosu chili do polania sajgonek
Składniki
Ciasto:
Farsz z wieprzowiną:
Farsz z wołowiną:
Dodatkowo:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Ciasto: Podane składniki zmiksować dokładnie, odstawić na 15 min a następnie usmażyć cienkie naleśniki. Naleśniki pszenne możemy zastąpić gotowym papierem ryżowym.
- Farsz z wieprzowiną: Mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Warzywa przesmażyć na woku, dodać mięso. Smażyć jeszcze przez chwilę, dodać wino, przyprawić do smaku cukrem, sosem sojowym i pieprzem, wystudzić.
- Farsz z wołowiną: Do wrzącej wody wrzucić grzyby mun i gotować ok. 10 minut, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć wołowinę, dodając soli i pieprzu do smaku. Cebulę i czosnek kroić w kostkę, podsmażyć, aż nabiorą złocistej barwy. Pieczarki należy pokroić w drobna kostkę i poddusić na patelni, należy pamiętać by je posolić. Marchewkę kroić w słupki i podsuszyć ją na patelni. Podsmażyć pokrojone w paski liście kapusty pekińskiej. Makaron sojowy zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem na ok. 3 minuty. Odcedzić i pokroić w kilkucentymetrowe paski. Następnie połączyć wszystkie składniki dodając 2 łyżki sosu sojowego, żółtka, sól, pieprz i ostra paprykę. Wszystko podsmażyć przez kilka minut na patelni. Wystudzić.
- Przygotowanie: Po przygotowaniu farszu nakładać na środek placka farsz i zawinąć boki do środka, a następnie zwijać – podobnie jak nasze gołąbki. Zamiast płatów ciasta można użyć płatów papieru ryżowego lub liście kapusty pekińskiej, uprzednio zblanszowanych we wrzątku. Kiedy ruloniki wyschną smażymy je krótko w głębokim tłuszczu, powinny się przypiec na złoty kolor. Można je podawać z pikantnym sosem chili lub słodkim sosem chili.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz