Przepis na Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.
Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 60 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub zamiast powyższego
- kilkanaście szt. papieru ryżowego
Farsz z wieprzowiną:
- 100 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g warzyw ulubionych, pokrojonych w zapałkę
- 1 łyżka wino ryżowe
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu do smaku
Farsz z wołowiną:
- 5 szt. grzybów mun
- 300 g mielonej wołowiny
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- 1 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 szt. pieczarek (sporych)
- 1 szt. marchewki
- kilka liści kapusty pekińskiej pokrojonych w paski
- 50 g makaronu sojowego
- garść kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 szt. żółtka jajka
- 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej, posiekanej
Dodatkowo:
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- trochę sosu chili do polania sajgonek lub
- trochę słodkiego sosu chili do polania sajgonek
Składniki
Ciasto:
Farsz z wieprzowiną:
Farsz z wołowiną:
Dodatkowo:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Ciasto: Podane składniki zmiksować dokładnie, odstawić na 15 min a następnie usmażyć cienkie naleśniki. Naleśniki pszenne możemy zastąpić gotowym papierem ryżowym.
- Farsz z wieprzowiną: Mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Warzywa przesmażyć na woku, dodać mięso. Smażyć jeszcze przez chwilę, dodać wino, przyprawić do smaku cukrem, sosem sojowym i pieprzem, wystudzić.
- Farsz z wołowiną: Do wrzącej wody wrzucić grzyby mun i gotować ok. 10 minut, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć wołowinę, dodając soli i pieprzu do smaku. Cebulę i czosnek kroić w kostkę, podsmażyć, aż nabiorą złocistej barwy. Pieczarki należy pokroić w drobna kostkę i poddusić na patelni, należy pamiętać by je posolić. Marchewkę kroić w słupki i podsuszyć ją na patelni. Podsmażyć pokrojone w paski liście kapusty pekińskiej. Makaron sojowy zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem na ok. 3 minuty. Odcedzić i pokroić w kilkucentymetrowe paski. Następnie połączyć wszystkie składniki dodając 2 łyżki sosu sojowego, żółtka, sól, pieprz i ostra paprykę. Wszystko podsmażyć przez kilka minut na patelni. Wystudzić.
- Przygotowanie: Po przygotowaniu farszu nakładać na środek placka farsz i zawinąć boki do środka, a następnie zwijać – podobnie jak nasze gołąbki. Zamiast płatów ciasta można użyć płatów papieru ryżowego lub liście kapusty pekińskiej, uprzednio zblanszowanych we wrzątku. Kiedy ruloniki wyschną smażymy je krótko w głębokim tłuszczu, powinny się przypiec na złoty kolor. Można je podawać z pikantnym sosem chili lub słodkim sosem chili.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz