Przejdź do treści

soczewicy czerwonej

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy to klasyczna indyjska gęsta zupa. Dobrze doprawiona aromatycznymi przyprawami, lekko pikantna. Gotowana bezpośrednio w daniu soczewica powoduje, że danie jest bardzo gęste – dlatego dal często określa się jako potrawkę lub gulasz (ang. stew). Podana wraz z chlebem naan lub ryżem basmati stanowi samodzielny pożywny posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie stosują do smażenia olej zamiast ghee.

Zupa z soczewicy i cukinii

Zupa z soczewicy i cukinii

Zupa z soczewicy i cukinii to sycąca i rozgrzewająca indyjska zupa. Podawać ją możemy z dodatkiem chleba pita, grzanek lub ryżu basmati. Indyjskie gęste zupy (gulasze) przygotowane na bazie roślin strączkowych określa się słowem “dal”. Danie wegetariańskie, weganie powinni zastąpić jogurt wersją bez-mleczną (np. jogurtem sojowym) lub zrezygnować z tego składnika.