Przepis na Zupa z soczewicy i cukinii
Zupa z soczewicy i cukinii to sycąca i rozgrzewająca indyjska zupa. Podawać ją możemy z dodatkiem chleba pita, grzanek lub ryżu basmati. Indyjskie gęste zupy (gulasze) przygotowane na bazie roślin strączkowych określa się słowem "dal". Danie wegetariańskie, weganie powinni zastąpić jogurt wersją bez-mleczną (np. jogurtem sojowym) lub zrezygnować z tego składnika.
Soczewica to roślina strączkowa, zawierająca pożywne i smaczne nasiona, które nadają się do spożycia po ugotowaniu. Jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy A, C, magnez, fosfor, potas. Czerwonej soczewicy nie trzeba przed gotowaniem moczyć w wodzie. Gotuje się ją dosyć szybko ale trzeba uważać żeby się nie rozpadła i nie powstało z niej puree.
Soczewica to roślina strączkowa, zawierająca pożywne i smaczne nasiona, które nadają się do spożycia po ugotowaniu. Jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy A, C, magnez, fosfor, potas. Czerwonej soczewicy nie trzeba przed gotowaniem moczyć w wodzie. Gotuje się ją dosyć szybko ale trzeba uważać żeby się nie rozpadła i nie powstało z niej puree.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1/2 szt. cukini małej, pokrojonej w półplasterki
- 1 szt. cebuli pokrojonej w półplasterki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżki garam masala
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta chili mielonego
- 1 szklanka pomidorów z puszki wraz z sosem
- 3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, w wersji wegańskiej zastąpić jogurtem sojowym
- garść natki pietruszki do przybrania
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Dołożyć pokrojoną cukinię, krótko obsmażyć.
- Wsypać soczewicę, wszystkie suche przyprawy i wlać wodę.
- Doprowadzić do wrzenia i rozlać do miseczek.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz