Przejdź do treści

Zupa z soczewicy i cukinii

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa z soczewicy i cukinii
Zupa z soczewicy i cukinii to sycąca i rozgrzewająca indyjska zupa. Podawać ją możemy z dodatkiem chleba pita, grzanek lub ryżu basmati. Indyjskie gęste zupy (gulasze) przygotowane na bazie roślin strączkowych określa się słowem "dal". Danie wegetariańskie, weganie powinni zastąpić jogurt wersją bez-mleczną (np. jogurtem sojowym) lub zrezygnować z tego składnika.

Soczewica to roślina strączkowa, zawierająca pożywne i smaczne nasiona, które nadają się do spożycia po ugotowaniu. Jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy A, C, magnez, fosfor, potas. Czerwonej soczewicy nie trzeba przed gotowaniem moczyć w wodzie. Gotuje się ją dosyć szybko ale trzeba uważać żeby się nie rozpadła i nie powstało z niej puree.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1/2 szt. cukini małej, pokrojonej w półplasterki
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 2 łyżki garam masala
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta chili mielonego
  • 1 szklanka pomidorów z puszki wraz z sosem
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, w wersji wegańskiej zastąpić jogurtem sojowym
  • garść natki pietruszki do przybrania
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1/2 szt. cukini małej, pokrojonej w półplasterki
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 2 łyżki garam masala
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta chili mielonego
  • 1 szklanka pomidorów z puszki wraz z sosem
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, w wersji wegańskiej zastąpić jogurtem sojowym
  • garść natki pietruszki do przybrania
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wlać olej do rozgrzanego woka i po chwili wrzucić czosnek oraz cebulę. Smażyć przez 2 minuty mieszając.
    Zupa z soczewicy i cukinii
  2. Dołożyć pokrojoną cukinię, krótko obsmażyć.
  3. Wsypać soczewicę, wszystkie suche przyprawy i wlać wodę.
  4. Wymieszać dokładnie, zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i gotować przez 15 min, pilnując aby soczewica się nie rozpadła a pozostała jedynie miękka.
    Zupa z soczewicy i cukinii
  5. Dodać do zupy pomidory w zalewie, sok z cytryny, i wymieszać
    Zupa z soczewicy i cukinii
  6. Doprowadzić do wrzenia i rozlać do miseczek.
  7. Przed podaniem do każdej porcji dodać jogurt i posypać posiekaną natką pietruszki.
    Zupa z soczewicy i cukinii
Udostępnij ten przepis