Przejdź do treści

sosu z chili i bobu

Makaron z wołowiną i brokułami na ostro

Makaron z wołowiną i brokułami na ostro

Makaron z wołowiną i brokułami na ostro to chińskie danie stir-fry. Gruby, falisty makaron mie z paseczkami miękkiej wołowiny i brokułami w mocno pikantnym, słodkawym sosie. Głównym składnikiem sosu jest syczuański sos z chili i bobu, wzmocniony dodatkowo sosem chili sriracha, słodką nutę smakową nadaje sos hoisin. Makaron z wołowiną i brokułami na ostro można zaserwować jako samodzielny danie obiadowe lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno to jedna z najbardziej znanych przekąsek ulicznych w chińskim regionie Seczuan. Danie to jest uproszczoną, zimną wersją innego słynnego syczuańskiego dania makaronu Dan Dan. Jak przystało na ulubione danie najpikantniejszego regionu Chin, makaron po syczuańsku na zimno jest bardzo dobrze podostrzony. Główną pikantną przyprawą jest olej sezamowy, na którym przesmażamy papryczki chili i pieprz syczuański. Do wykonania tej potrawy najodpowiedniejszy jest gruby i sprężysty makaron mie ale tym razem dla odmiany użyliśmy go w wersji jajecznej. Dodatek chińskiej pasty sezamowej powoduje, ze sos jest gęsty (bardzo dobrze oblepia makaron) i pożywny.

Pikantne noodle

Pikantne noodle

Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.