Miso Ramen / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 2 ocen
Tradycyjny, kilkustopniowy przepis na słynną japońską zupę miso z makaronem ramen.
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 2 ocen
Tradycyjny, kilkustopniowy przepis na słynną japońską zupę miso z makaronem ramen.
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen
To danie to mój własny pomysł oparty na znalezionym w internecie przepisie na sałatkę krewetkowo-wakame. W daniu tym użyłem glony wakame, które odkryłem niedawno (szukając produktów do mojego sklepiku) i od pierwszej chwili zachwyciłem się nimi. Wakame prawie nie zawierają kalorii, dodatkowo zawierają związek pomagający spalać tkankę tłuszczową, są także bogatym źródłem jodu i wapnia, świetnie smakują a do tego są maksymalnie proste w użyciu np. wystarczy wrzucić łyżkę ciętych wakame do dowolnej zupy i po minucie zupa wypełnia się zielonymi płatkami glonów. Danie ma ciekawy smak dzięki użyciu słodkiego sosu chili i soku z cytryny. Można podać solo, a także z ryżem japońskim lub jako składniki kilkudaniowego posiłku.
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Miso z wakame to bardzo popularna japońska zupa. Bardzo szybka i prosta do przygotowania. Użycie dashi, wakame oraz pasty miso powoduje, ze zupa ta jest po prostu pigułką zdrowia.
Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi to japońska wegetariańska sałatka z dodatkiem solonych śliwek. Smak śliwek umeboshi jest mocno kwaśny i słony, dlatego do przygotowania potraw używamy niewielką ilość tych marynowanych śliwek. Przy pierwszej degustacji możemy mieć wątpliwość czy są jadalne – oczywiście, że tak ale pod warunkiem podania do nich neutralnego w smaku tła takiego jak ryż gotowany bez soli czy tofu, dodatkowo ich słono-kwaśny smak najczęściej złamany jest słodkim dodatkiem (cukrem, mirinem, słodkim owocem etc). Mieszkańcy Azji przypisują umeboshi lecznicze działanie np. przeciwko nadkwasocie, biegunce, gruźlicy czy bólom głowy.
Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem to kolejna wersja popularnej japońskiej zupy. Dzięki użyciu makaronu danie jest pożywne i może stanowić, niewielki samodzielny posiłek. Świetnie nadaje się na śniadanie, lunch lub kolację. Użycie dashi i wakame oraz pasty miso powoduje, ze zupa ta jest po prostu pigułką zdrowia. Jak zawsze przy zupach miso należy pamiętać, że po dodaniu pasty miso należy zakończyć gotowanie aby nie zniszczyć jej zdrowotnych właściwości.
Miso jest podstawowym elementem japońskiej diety, przeciętny Japończyk jada ją przynajmniej raz dziennie. W Japonii miso podaje się zazwyczaj w małej miseczce ok. 160ml. Pije się ją bezpośrednio z miseczki a większe kawałki wyjada się pałeczkami. Często jest częścią większego posiłku (szczególnie śniadania), przystawką przed głównym posiłkiem lub małą samodzielną przekąską.
Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem jak większość rodzajów miso jest bezmięsna ale nie wegetariańskia za sprawą rybnego bulionu. Japończycy uwielbiają ryby i wyzbycie się ich z diety większości wydaje się nie do pomyślenia. Jednak jeżeli jesteś wegetarianinem lub weganinem zupy miso mogą znaleźć się w twojej diecie wystarczy bulion dashi rybny zastąpić jednym z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi. W naszym przepisie należy użyć kombu dashi ponieważ grzyby Shitake są dodawane jako jeden ze składników.
Przepis na tego burgera powstał w czasie długiego majowego weekendu, podczas rodzinnego grillowania 😀
Jest to nasza odmiana chikkera, burgera którego możecie spotkać w najpopularniejszej sieci fast food na świecie. Pyszny chrupiący kurczak, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi. Podajemy również przepis na bułkę z sezamem, którą upiekliśmy w domowym piekarniku.