Przepis na Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi
Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi to japońska wegetariańska sałatka z dodatkiem solonych śliwek. Smak śliwek umeboshi jest mocno kwaśny i słony, dlatego do przygotowania potraw używamy niewielką ilość tych marynowanych śliwek. Przy pierwszej degustacji możemy mieć wątpliwość czy są jadalne - oczywiście, że tak ale pod warunkiem podania do nich neutralnego w smaku tła takiego jak ryż gotowany bez soli czy tofu, dodatkowo ich słono-kwaśny smak najczęściej złamany jest słodkim dodatkiem (cukrem, mirinem, słodkim owocem etc). Mieszkańcy Azji przypisują umeboshi lecznicze działanie np. przeciwko nadkwasocie, biegunce, gruźlicy czy bólom głowy.
Kuchnia | Kuchnia japońska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 10 minut moczenia wakame |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka tofu zwartego pokrojonego w kostkę 2x2
- 1 szt. pomidora bez pestek, pokrojonego w kostkę
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty wzdłuż na kawałki 4 cm
- 1 łyżka wodorostów wakame moczonych 10 min. w wodzie
- 4 liście sałaty
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sos umeboshi:
- 2 szt. śliwek solonych lub śliwek suszonych + 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki mirinu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu do smaku
Składniki
Sos umeboshi:
|
Sposób przygotowania
- Wodorosty wakame odcedzić, osuszyć je dokładnie papierowym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem.
- Dymkę włożyć na minutę do zimnej wody, wyjąć i osuszyć.
- Przygotować sos, zaczynając od starcia na gładką masę obu typów śliwek. Dolać mirin, olej sezamowy, doprawić pieprzem i wymieszać.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz