Przejdź do treści

Miso Ramen / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Miso Ramen / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 2 ocen
Tradycyjny, kilkustopniowy przepis na słynną japońską zupę miso z makaronem ramen.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 2,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 6 litrów wody
  • 2 kg kurczaka surowego z kośćmi
  • 1 szt. cebuli średniej
  • 2 szt. marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka soli
Baza zupy:
Makaron:
Dodatki do przystrojenia
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 2,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 6 litrów wody
  • 2 kg kurczaka surowego z kośćmi
  • 1 szt. cebuli średniej
  • 2 szt. marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka soli
Baza zupy:
Makaron:
Dodatki do przystrojenia
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ogólnie sposób przyrządzania podzielony jest na 4 części, które robi się właśnie w tej kolejności: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.
    1. Zupa jest przygotowywana dużo wcześniej.
    2. Zrób bazę zupy, dodaj do miseczek (powinno być ze 2cm na dnie).
    3. Podgrzej zupę i przygotuj makaron.
    4. Dodaj gorącą zupę do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron
    5. Szybko podgrzej przystrojenie, które tego potrzebuje i dodaj do miseczek.
    6. Dodaj resztę dekoracji i podawaj.
  2. Zupa: Do dużego garnka z wodą trzeba wrzucić kurczaka, cebule, marchewki, selera, kilka ziarenek pieprzu, kapustę pekińską (lub inne zielone warzywa). Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 godziny, na niezbyt dużym ogniu. Od czasu do czasu usuń zbierającą się piane. Dodaj sól do smaku. Odcedź. Płyn możesz przechowywać w lodówce, i używać nie tylko do ramen, ale ten innych japońskich zup i sosów. Ogólnie jest to podstawa wszystkich rodzajów ramen.
  3. Baza: Ogrzej łyżkę oleju do smażenia i łyżeczkę oleju sezamowego i podsmaż na tym czosnek i imbir, na średnim ogniu (pilnuj, by czosnek nie przypiekł się za mocno). Dodaj 1/2 filiżanki pasty miso, 1/4 filiżanki sosu sojowego, i łyżkę stołową kurczaka w proszku. Dodaj do smaku chili, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Makaron: Ogólnie należy po prostu przyrządzić go według przepisu, z tym jednak, ze powinien być trochę twardy. Po ugotowaniu przełóż do sitka i przelej gorącą wodą (nie tą z garnka). Odsącz przez kilka minut.
  5. Przybranie: Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezpośrednio do miseczek z zupą. Na zakończenie wrzuć do każdej miseczki posiekaną dymkę, wakame albo shiitake.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *