Przepis na Miso Ramen / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 2,5 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 6 litrów wody
- 2 kg kurczaka surowego z kośćmi
- 1 szt. cebuli średniej
- 2 szt. marchewki
- kawałek selera
- kawałek kapusty pekińskiej
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka soli
Baza zupy:
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 1/2 szklanki pasty miso jasnej
- 1/4 szklanki sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżeczka kurczaka w proszku rozpuszczonej
- szczypta chili mielonego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Makaron:
- kilka porcji makaronu Ramen ugotowanego lub
- kilka porcji makaronu Udon lub innego ulubionego makaronu
Dodatki do przystrojenia
- kilka łyżek wieprzowiny ugotowanej, pociętej w cienkie plastry
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka mirinu
- trochę tofu zwartego
- trochę wodorostów wakame
- trochę cebuli dymki sam szczypior posiekany
- trochę grzybów shitake namoczonych i posiekanych
Składniki
Baza zupy:
Makaron:
Dodatki do przystrojenia
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Ogólnie sposób przyrządzania podzielony jest na 4 części, które robi się właśnie w tej kolejności: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.
1. Zupa jest przygotowywana dużo wcześniej.
2. Zrób bazę zupy, dodaj do miseczek (powinno być ze 2cm na dnie).
3. Podgrzej zupę i przygotuj makaron.
4. Dodaj gorącą zupę do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron
5. Szybko podgrzej przystrojenie, które tego potrzebuje i dodaj do miseczek.
6. Dodaj resztę dekoracji i podawaj. - Zupa: Do dużego garnka z wodą trzeba wrzucić kurczaka, cebule, marchewki, selera, kilka ziarenek pieprzu, kapustę pekińską (lub inne zielone warzywa). Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 godziny, na niezbyt dużym ogniu. Od czasu do czasu usuń zbierającą się piane. Dodaj sól do smaku. Odcedź. Płyn możesz przechowywać w lodówce, i używać nie tylko do ramen, ale ten innych japońskich zup i sosów. Ogólnie jest to podstawa wszystkich rodzajów ramen.
- Baza: Ogrzej łyżkę oleju do smażenia i łyżeczkę oleju sezamowego i podsmaż na tym czosnek i imbir, na średnim ogniu (pilnuj, by czosnek nie przypiekł się za mocno). Dodaj 1/2 filiżanki pasty miso, 1/4 filiżanki sosu sojowego, i łyżkę stołową kurczaka w proszku. Dodaj do smaku chili, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Makaron: Ogólnie należy po prostu przyrządzić go według przepisu, z tym jednak, ze powinien być trochę twardy. Po ugotowaniu przełóż do sitka i przelej gorącą wodą (nie tą z garnka). Odsącz przez kilka minut.
- Przybranie: Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezpośrednio do miseczek z zupą. Na zakończenie wrzuć do każdej miseczki posiekaną dymkę, wakame albo shiitake.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz