Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala
Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala to bardzo popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Kawałki warzyw macza się w cieście z mąki z ciecierzycy i smaży w głębokim oleju. Proste do wykonania danie, jednak pamiętać należy żeby przygotować równe, małe kawałki produktów do obsmażania aby równomiernie się rumieniły w oleju. Zamiast brokuła można użyć kalafiora, cukinii, papryki czy tofu. Smażone warzywa podaje się z sosami do maczania jogurtowo-czosnkowym i/lub miętowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Składniki
  • 1 brokuł
Ciasto:
Sosy do maczania:
  • sos jogurtowo-czosnkowy(do jogurtu wycisnąc czosnek, lekko posolić)
  • sos miętowy
Sposób przygotowania
  1. Brokuły podzielić na równe różyczki wielkości małego kęsa.
  2. Włożyć do wrzątku, przykryć pokrywką, doprowadzić wodę do wrzenia i odcedzić.
  3. Obie mąki wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i wodą.
  4. Wyrobić łyżką ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  5. Kawałki brokuła obtaczać w przygotowanej panierce i smażyć na oleju z obu stron, na złoto.
  6. Wyjmować z patelni łyżką cedzakową na papier kuchenny w celu odsączenia nadmiaru oleju.
  7. Podawać z sosem jogurtowo czosnkowym i/lub sosem miętowym.