Sałata smażona po chińsku
Sałata smażona po chińsku to popularna warzywna przekąska. Pocięta sałata lodowa krótko przesmażona z czosnkiem i dymką z dodatkiem sporej ilości pysznego śliwkowo-sojowego sosu. Tego typu dania są bardzo popularne w Chinach, warzywo (najczęściej liściaste) przesmaża się krótko z dodatkiem czosnku, imbiru, dymki, chili następnie doprawia rożnymi sosami (zazwyczaj na bazie sosu sojowego). Takie “smażone liście” spożywa się czasami jako przekąskę ale najczęściej są daniem warzywnym towarzyszącym innym daniom podczas wielodaniowego chińskiego posiłku.

Sałata smażona po chińsku doprawiona jest ciekawym 3-smakowym sosem: słodko (sos śliwkowy), kwaśno (ocet ryżowy), słonym (sos sojowy). Dodatek przesmażonej wędliny ma podobną funkcje jak okrasa w pierogach, dodaje daniu smaku umami. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić przesmażoną szynkę przesmażoną cebulką.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Składniki
  • 1główka sałaty lodowejlub sałaty
  • 3-4plasterki wędlinynp. szynka konserwowa, w wersji wege zastąpić przesmażoną cebulką
  • 1szt. cebuli dymki
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
Sos śliwkowo-sojowy
Sposób przygotowania
  1. Sałatę przecinamy na pół a następnie w poprzek co 3-4cm.
  2. Plasterki wędliny tniemy w małe kwadraty ok. 1x1cm.
  3. Wędlinę przesmażamy na 1 łyżce oleju. Powinna być zarumieniona i lekko chrupiąca, jest to rodzaj okrasy dodający daniu smaku. Przesmażona wędlinę odstawiamy.
  4. Szczypior z dymki siekamy, czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki sosu.
  5. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy dymkę, czosnek i smażymy mieszając 30 sekund.
  6. Dodajemy pociętą sałatę lodową. Smażymy mieszając od czasu do czasu 2-3 minuty aż sałata siądzie i puści sok.
  7. Dodajemy sos i przesmażoną wędlinę.
  8. Rozgarniamy sałatę na boki, żeby sos zebrał się pośrodku. Zagotowujemy sos aż zgęstnieje, następnie mieszamy dokładnie z sałatą. Kiedy sałata dobrze pokryje się sosem danie jest gotowe.