Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym
Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to wspaniałe w smaku, błyskawiczne danie, jedno z moich ulubionych. Recepturę tego dania opracowałem sam bazując na moim doświadczeniu z kuchnia chińską. Wzorowałem się na daniu, które miałem kiedyś okazję jeść w Chinach, zastosowałem moje ulubione smaki i zdrowe składniki. Dodatek przesmażonej wędliny jest opcjonalny lecz bardzo wskazany ponieważ dodaje znakomicie komponujący się z kapustą mięsny smak umami. Danie to często wykonuje z bok choya (chiński pierwowzór był także z tego warzywa) jednak często jest niedostępny w okolicy, dlatego podstawowa wersję wykonuję z sałaty lodowej. Osobiście lubię to danie na ostro dlatego dodaje sporo sosu chili, oczywiście ilość tą można zmniejszyć według własnego gustu.

PRZEKĄSKA LUB DANIE GŁÓWNE

Potrawę ta można serwować jako przekąskę, danie główne wraz z gotowanym ryżem lub jako warzywny dodatek do obiadu. Danie zawiera dużą ilość pysznego słono-słodko-pikatnego sosu, który świetnie komponuje się z gotowanym ryżem. Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to 100% pewniak, wykonasz to danie nie posiadając żadnych umiejętności kulinarnych, zajmie ci to 15 minut i zaskoczysz smakiem każdego!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
  • 1szt. sałaty lodowejlub 2-3 sztuki bok choy
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
  • kilkaplastrów wędlinyopcjonalnie
Sos sojowo-miodowy
Sposób przygotowania
  1. Kapustę tniemy poprzecznie w plastry szerokości 2 cm. Bok choy tniemy w grube plastry w części liściastej, w części twardej na plastry 1cm.
  2. Opcjonalnie: plastry wędliny tniemy w małe kwadraty. Przesmażamy na 1 łyżce oleju aż do zarumienienia.
  3. Cebulę dymkę siekamy, czosnek wyciskamy lub siekamy.
  4. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Przesmażamy kilkanaście sekund dymkę i czosnek. Dodajemy sałatę (lub bok choya) i cały czas mieszając smażymy 2 minuty.
  5. Po 2 minutach liście stracą połowę objętości. Dodajemy dobrze rozmieszany sos i usmażoną wędlinę.
  6. Mieszamy wszystko i podgrzewamy przez 1 minutę. Danie gotowe. Danie zawiera dużą ilość pysznego słono-słodko-pikatnego sosu, który świetnie komponuje się z gotowanym ryżem.