Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym (by M. Klimczak)
Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym to efektowne i bardzo smaczne danie warzywne w stylu japońskim. Najlepiej sprawdzi się jako warzywny dodatek do dania głównego lub wegetariańska przekąska. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań na mojej stronie, warto jest mieć kilka takich super szybkich przepisów pod ręką. Danie bez żadnych modyfikacji jest w pełni wegetariańskie / wegańskie.

OLEJ SEZAMOWY DO SMAŻENIA

W przepisie Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym Magda użyła do smażenia olej sezamowy (ciemny), który otrzymuje się z prażonych ziaren sezamu. Ten typ oleju używa się głównie jako przyprawę o mocnym, orzechowym aromacie. Olej ten natomiast nie jest zbyt dobry do smażenia z uwagi na bardzo niską temperaturę dymienia. Dlatego nigdy nie używajcie go do smażenia stir-fry, które odbywa się na maksymalnym ogniu. Olej sezamowy jest natomiast najpopularniejszym olejem do smażenia w Korei a także jest dosyć popularny w Japonii. Koreańczycy i Japończycy uwielbiają aromat oleju sezamowego i wszędzie tam gdzie smażenie odbywa się na małym ogniu stosują właśnie olej z prażonych ziaren sezamu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na oleju sezamowym na niewielki ogniu podsmażamy pokrojone drobno szalotki. Dodajemy groszek cukrowy, sos sojowy, cukier i olej sezamowy chili – smażymy kolejne 5 minut.
  2. Na koniec dodajemy curry madras i delikatnie mieszamy, podajemy gorący jako dodatek do dań japońskich, chińskich, tajskich lub jako wegetariańską przekąskę.