Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso (by M. Klimczak)
Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso to oryginalny, pyszny deser z japońskim akcentem. Chrupiąca tarta w 3 uzupełniających się smakach: kwaśne jabłka polane słodko-słonym karmelem z cukru trzcinowego i pasty miso. Całość dopełniona posypką z cynamonu i płatków migdałowych. Jest to przepis błyskawiczny z użyciem gotowego ciasta na tartę, dostępnego w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Oczywiście można także zastosować ulubiony przepis na ciasto do tarty i przygotować je własnoręcznie.

AZJATYCKIE DESERY

Ostatnio kilku użytkowniku narzekało na brak na naszej stronie deserów. I rzeczywiście nie było ich za wiele bo ja osobiście nie specjalizuję się w słodkościach. Na szczęście Magda Klimczak jest świetna w słodkich przepisach i oto właśnie jest Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso. To już drugi w ostatnich tygodniach przepis (wcześniej pojawiły się Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym). Przypuszczam, że to nie koniec słodkich przysmaków:)

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

18.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Składniki
  • 1arkusz gotowego ciasta na tartę
  • 5szt. jabłektwardych i kwaśnych
Słony karmel miso:
Do posypania:
Sposób przygotowania
  1. Formę do pieczenia wykładamy gotowym ciastem na tartę, podpiekamy je w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 min.
  2. W tym czasie kroimy jabłka w cieniutkie plasterki i przygotowujemy karmel rozpuszczając na patelni na niewielkim ogniu: cukier z wodą, masłem i pastą miso.
  3. Plasterki jabłek układamy na cieście i polewamy 1/2 przygotowanego karmelu. Następnie posypujemy migdałami i cynamonem.
  4. Przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min, zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 min. Po wyjęciu z piekarnika polewamy tartę pozostałym karmelem. Pycha!