Warzywa z woka w sosie sezamowym
Warzywa z woka w sosie sezamowym to potrawa, którą można podawać jako wegetariański posiłek z dodatkiem ryżu. Można ją też serwować jako dodatek do dania głównego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
  • 3-4szt. cebuli dymkiwraz ze szczypiorem, grubo pokrojone
  • 1szt marchewkipokrojonej ukośnie w plasterki
  • 1/4szt. kalafiorapodzielonego na różyczki
  • garść kapusty pekińskiejposiekanej w 1 cm paski
  • 1/2szt. cukinipokrojonej w kostkę
  • 2łyżki sosu sojowego
  • 1łyżka octu ryżowego
  • 3łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Przygotować warzywa. Wymieszać składniki sosu.
  2. W woku rozgrzać olej i wrzucić czosnek i białą część cebulki, smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać pozostałe warzywa (poza szczypiorem) i smażyć mieszając kolejne 3-4 minuty.
  3. Dodać sos sojowy i ocet ryżowy, zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu około 5 minut.
  4. Wlać sos do woka, następnie gotować jeszcze na wolnym ogniu przez minutę, mieszając. Wsypać pokrojony szczypior, zamieszać i podawać gorące.