Zupa marchewkowa po tajsku
Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to pyszny, lekko pikantny marchewkowy krem przygotowany na bazie mleka kokosowego. Marchewki nadają daniu znajomy słodkawy smak, który znakomicie uzupełnia kwaśna limonka i pikantne przyprawy. Zastosowanie mleka kokosowego oraz makaronu sojowego nadaje zupie pożywności, dzięki czemu może być zaserwowana jako niewielki samodzielny posiłek.

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to danie bezmięsne, aby uzyskać wersję w pełni wegetariańską/wegańską należy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym. Danie jest smaczne i pożywne a dodatkowo, zastosowane tajskie przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i poprawiające trawienie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.07.2019
Porcje Czas przygotowania
6osób 25minut
Porcje Czas przygotowania
6osób 25minut
Składniki
Do posypania:
Sposób przygotowania
  1. Na oleju podsmażamy czosnek, imbir, rozgniecione trawy cytrynowe, pokrojone w plastry marchewki i pastę curry. Smażymy około 2 minuty, zalewamy bulionem, dodajemy liście limonki i gotujemy 10-15 min aż marchew zmięknie.
  2. Z zupy wyławiamy trawę cytrynową i listki, dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki, sos rybny. Blendujemy na krem.
  3. Do miseczki wkładamy porcję makaronu sojowego i zalewamy zupą. Podajemy posypaną świeżymi ziołami i sezamem.