Przejdź do treści

garam masala

Ryba w sosie z mleczka kokosowego

Ryba w sosie z mleka kokosowego to indyjskie danie rybne w głębokim aromatycznym sosie. Danie bardzo smaczne i niezwykle łatwe do wykonania. Mleko kokosowe powszechnie stosowane jako baza do dań tajskich, w Indiach natomiast stosuje się je tylko na południu kraju. Z powodu głębokiego sosu z mleczka kokosowego danie podobne jest do tajskiego curry jednak użyte przyprawy są typowo indyjskie. Kolor daniu nadaje żółta kurkuma a smak i pikantność spora ilość garam masala. Po ugotowaniu danie posypuje się szczypiorem z dymki i kolendrą. Najlepiej smakuje podane z indyjskim ryżem basmati.

INDYJSKIE PRZYPRAWY

Znakiem rozpoznawczym kuchni indyjskiej są przyprawy i ich olbrzymia różnorodność. Każdą, na pozór prostą potrawę potrafią zmienić w oryginalne smakowo danie. Jednak największą zaletą obfitości stosowanych przypraw są ich właściwości lecznicze. To one są sekretem niezwykłej odporności mieszkańców Indii na choroby cywilizacyjne.

Zupa z soczewicy i cukinii

Zupa z soczewicy i cukinii to sycąca i rozgrzewająca indyjska zupa. Podawać ją możemy z dodatkiem chleba pita, grzanek lub ryżu basmati. Indyjskie gęste zupy (gulasze) przygotowane na bazie roślin strączkowych określa się słowem “dal”. Danie wegetariańskie, weganie powinni zastąpić jogurt wersją bez-mleczną (np. jogurtem sojowym) lub zrezygnować z tego składnika.

Soczewica to roślina strączkowa, zawierająca pożywne i smaczne nasiona, które nadają się do spożycia po ugotowaniu. Jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy A, C, magnez, fosfor, potas. Czerwonej soczewicy nie trzeba przed gotowaniem moczyć w wodzie. Gotuje się ją dosyć szybko ale trzeba uważać żeby się nie rozpadła i nie powstało z niej puree.

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym to indyjskie danie w głębokim sosie na bazie przecieru pomidorowego. Oryginalnie potrawa nie zawiera śmietany jednak możemy ją dodać uzyskując bardziej pożywny i gęstszy sos. Jak przystało na indyjskie danie pikantne krewetki w sosie pomidorowym są dobrze doprawione i bardzo ostre. Łyżka kruszonego chili daje potężna dawkę ostrości, jeżeli nie lubisz ognia w ustach zmniejsz tą ilość nawet do 1/2 łyżeczki. Jak każde danie indyjskie najlepiej smakuje z gotowanym ryżem basmati.

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy to klasyczna indyjska gęsta zupa. Dobrze doprawiona aromatycznymi przyprawami, lekko pikantna. Gotowana bezpośrednio w daniu soczewica powoduje, że danie jest bardzo gęste – dlatego dal często określa się jako potrawkę lub gulasz (ang. stew). Dal z soczewicy podana wraz z chlebem naan lub ryżem basmati stanowi samodzielny pożywny posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie stosują do smażenia olej zamiast ghee.

DAL – PODSTAWA INDYJSKIEJ DIETY

Dal zapisywany także dahl lub dhal to indyjskie określenie na wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe. Hindusi to w dużej mierze wegetarianie, dlatego różnorodne odmiany groszków i fasolek są w kuchni indyjskiej podstawowym źródłem protein. Słowo dal używane jest także jako nazwa gęstych zup wykonanych z warzyw strączkowych. Przygotowanie dal jest bardzo proste, to prawie klasyczne danie 1 garnkowe (no poza drobną kwestią dodatku chleba lub ryżu). Wrzucamy do garnka w odpowiednim momencie wszystkie składniki i na końcu otrzymujemy gotowe danie. Mało pracy i mało sprzątania 🙂

Indyjska zupa dyniowa

Indyjska zupa dyniowa to lekko pikantna, aromatyczna i pożywna zupa typu krem. Świetny sposób na zagospodarowanie dyni, która została po Halloween:). Wegetarianie i weganie wykonują tą zupę na wywarze z warzyw.

Klopsiki z sosem pomidorowym po indyjsku

Klopsiki w sosie pomidorowym po indyjsku to łatwe do wykonania, bardzo smaczne i pożywne danie w aromatycznym ale łagodnym w smaku głębokim sosie. Bedzie świetnie smakować z ryżem basmati lub indyjskim chlebkiem Naan (zob. przepis na chleb Naan). Wegetarianie mogą wykonać podobne danie zamiast klopsików przygotowując kulki z sera panir (wykonane jak w tym przepisie).

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy to klasyczna indyjska gęsta zupa. Dobrze doprawiona aromatycznymi przyprawami, lekko pikantna. Gotowana bezpośrednio w daniu soczewica powoduje, że danie jest bardzo gęste – dlatego dal często określa się jako potrawkę lub gulasz (ang. stew). Dal z soczewicy podana wraz z chlebem naan lub ryżem basmati stanowi samodzielny pożywny posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie stosują do smażenia olej zamiast ghee.

DAL – PODSTAWA INDYJSKIEJ DIETY

Dal zapisywany także dahl lub dhal to indyjskie określenie na wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe. Hindusi to w dużej mierze wegetarianie, dlatego różnorodne odmiany groszków i fasolek są w kuchni indyjskiej podstawowym źródłem protein. Słowo dal używane jest także jako nazwa gęstych zup wykonanych z warzyw strączkowych. Przygotowanie dal jest bardzo proste, to prawie klasyczne danie 1 garnkowe (no poza drobną kwestią dodatku chleba lub ryżu). Wrzucamy do garnka w odpowiednim momencie wszystkie składniki i na końcu otrzymujemy gotowe danie. Mało pracy i mało sprzątania 🙂