Ryba w sosie z mleczka kokosowego
Ryba w sosie z mleka kokosowego to indyjskie danie rybne w głębokim aromatycznym sosie. Danie bardzo smaczne i niezwykle łatwe do wykonania. Mleko kokosowe powszechnie stosowane jako baza do dań tajskich, w Indiach natomiast stosuje się je tylko na południu kraju. Z powodu głębokiego sosu z mleczka kokosowego danie podobne jest do tajskiego curry jednak użyte przyprawy są typowo indyjskie. Kolor daniu nadaje żółta kurkuma a smak i pikantność spora ilość garam masala. Po ugotowaniu danie posypuje się szczypiorem z dymki i kolendrą. Najlepiej smakuje podane z indyjskim ryżem basmati.
INDYJSKIE PRZYPRAWY
Znakiem rozpoznawczym kuchni indyjskiej są przyprawy i ich olbrzymia różnorodność. Każdą, na pozór prostą potrawę potrafią zmienić w oryginalne smakowo danie. Jednak największą zaletą obfitości stosowanych przypraw są ich właściwości lecznicze. To one są sekretem niezwykłej odporności mieszkańców Indii na choroby cywilizacyjne.