Przejdź do treści

gruszki

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym i gruszką to wspaniały deser inspirowany kuchnią tajską. Ciasto naleśnikowe zawiera podwójną dawkę kokosa w postaci mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Zamiast powszechnie stosowanej do naleśników mąki pszennej Magda użyła mąki ryżowej, dzięki temu danie jest bezglutenowe. Usmażone naleśniki kokosowe podawane są z gęstym sosem uzyskanym ze świeżego soku z pomarańczy, cukru palmowego, masła i gruszki pociętej w cieniutki plasterki. Ostateczny efekt jest zabójczy, powali na ziemię każdego łasucha!

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami to serwowany na ciepło deser, który wzbudza powszechny zachwyt. Lekko kwaskowy i ostry smak sosu jest doskonałym dopełnieniem słodkich gruszek. Oczywiście najlepiej jest go przygotować w sezonie jagodowym ale sprawdzi się także z borówką amerykańską.

Gruszki z bakaliami i imbirem

Gruszki z bakaliami i imbirem

Gruszki z bakaliami i imbirem to chiński orzeźwiający deser owocowy. Można go serwować po posiłku ale Chińczycy słodkie potrawy podają także jako przekąskę między głównymi daniami.

Maki i nigiri sushi z łososiem

Maki i nigiri sushi z łososiem

Maki i nigiri sushi z łososiem to często występujący zestaw. Po pocięciu łososia w plasterki do nigiri zawsze okazuje się, że część z nich jest za mała lub nieforemna. Kawałki te świetnie nadają się do maki sushi. W Polskich warunkach łosoś jest najlepszą rybą do wykonania sushi. Jest ogólnie dostępny, ma przystępną cenę i można go dostać bardzo świeżego. Przed zjedzeniem na surowo warto jest go zamrozić na 1-2 dni i odmrozić przed użyciem, pozbędziemy się w ten sposób potencjalnych chorób i pasożytów. Łososia możemy użyć do maki sushi solo, z dodatkami a także wykonać z niego doskonałe nigiri sushi.

Maki sushi z pieczonym łososiem

Maki sushi z pieczonym łososiem

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Maki sushi z pieczonym łososiem to odmiana rolek sushi wypełniona aromatycznym łososiem w pięciu smakach, lekko podsmażonym na patelni. Potrawa dla zwolenników sushi z rybą, która została wcześniej poddana obróbce termicznej.

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką. Uramaki to rodzaj rolki, w którym sushi ryż znajduje się na zewnątrz rolki a nie jak w tradycyjnym maki wewnątrz. Maki sushi odwrócone nie jest tradycyjną odmianą sushi, została wymyślona całkiem niedawno w USA. Wypełnienie naszego uramaki także jest nowoczesne, krewetka z dodatkiem słodkiej gruszki. Nowoczesne amerykańskie sushi ale bardzo smaczne, polecam!