Przepis na Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami
Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami to serwowany na ciepło deser, który wzbudza powszechny zachwyt. Lekko kwaskowy i ostry smak sosu jest doskonałym dopełnieniem słodkich gruszek. Oczywiście najlepiej jest go przygotować w sezonie jagodowym ale sprawdzi się także z borówką amerykańską.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 2 szt. gruszki niezbyt miękkich
- 250 ml wody
- 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 szt. śliwek ciemnoczerwonych
- 1 łyżeczka soku z limonki lub soku z cytryny
- 3 łyżki jagód lub borówek amerykańskich
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Obrać gruszki, przekroić je na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
- W płaskim naczyniu podgrzać 250ml wody, dodać posiekany imbir i cukier. Włożyć gruszki, dodać sok z limonki i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Włożyć do pozostałego płynu śliwki i dusić następne 10 minut. Wyjąc śliwki i przetrzeć przez sitko o gęstych oczkach odrzucając pestki i skórki.
- Przetarte puree ponownie przygrzać i dodać jagody.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz