Przejdź do treści

Maki i nigiri sushi z łososiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Maki i nigiri sushi z łososiem
Maki i nigiri sushi z łososiem to często występujący zestaw. Po pocięciu łososia w plasterki do nigiri zawsze okazuje się, że część z nich jest za mała lub nieforemna. Kawałki te świetnie nadają się do maki sushi. W Polskich warunkach łosoś jest najlepszą rybą do wykonania sushi. Jest ogólnie dostępny, ma przystępną cenę i można go dostać bardzo świeżego. Przed zjedzeniem na surowo warto jest go zamrozić na 1-2 dni i odmrozić przed użyciem, pozbędziemy się w ten sposób potencjalnych chorób i pasożytów. Łososia możemy użyć do maki sushi solo, z dodatkami a także wykonać z niego doskonałe nigiri sushi.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 4 rolki
Porcje
minut
Składniki
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 4 rolki
Porcje
minut
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Łososia pociąć w plasterki mniej więcej 8x3cm. Kawałki mniej foremne, nieudane przeznaczamy na maki sushi. Na nigiri sushi zostawić najładniejsze plasterki.
  2. Płat nori położyć na macie do zawijania błyszczącą stroną do dołu i długim bokiem do siebie.
  3. Zwilżyć dłonie w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu. Rozprowadzić ryż po nori zostawiając 2-centymetrowy, wolny margines przy przeciwległym boku.
  4. W linii równoległej do brzegu ułożyć paski łososia, kawałki gruszki, dymkę i kiełki soi.
    Maki i nigiri sushi z łososiem
  5. Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem, zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędź nori. Stopniowo zawijać całość, lekko przyciskając nadzienie. Na koniec zwilżyć wolny od ryżu margines nori wodą lub w ostrzejszej wersji posmarować pastą wasabi i dokładnie zlepić.
  6. Odłożyć na kilkanaście minut na deskę łączeniem do dołu, aby wszystkie składniki dobrze się skleiły. Wykonać w ten sposób 4 rolki.
  7. Za pomocą bardzo ostrego, wilgotnego noża pokroić rulon na 8 lub 12 równych kawałków (według uznania). Tak przygotować 4 rolki.
    Maki i nigiri sushi z łososiem
  8. Z pozostałego ryżu przygotować kulki do nigiri sushi. Plasterki łososia posmarować wasabi i położyć na ryż, gotowe. Podawać z marynowanym imbirem, japońskim sosem sojowym oraz pastą wasabi.
    Maki i nigiri sushi z łososiem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *