Przepis na Maki i nigiri sushi z łososiem
Maki i nigiri sushi z łososiem to często występujący zestaw. Po pocięciu łososia w plasterki do nigiri zawsze okazuje się, że część z nich jest za mała lub nieforemna. Kawałki te świetnie nadają się do maki sushi. W Polskich warunkach łosoś jest najlepszą rybą do wykonania sushi. Jest ogólnie dostępny, ma przystępną cenę i można go dostać bardzo świeżego. Przed zjedzeniem na surowo warto jest go zamrozić na 1-2 dni i odmrozić przed użyciem, pozbędziemy się w ten sposób potencjalnych chorób i pasożytów. Łososia możemy użyć do maki sushi solo, z dodatkami a także wykonać z niego doskonałe nigiri sushi.
Czas przygotowania | 4 rolki |
Porcje |
minut
|
Składniki
- 3 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 4 płaty wodorostów nori
- 200 g filetu z łososia
- 1 szt. gruszki obrana i pokrojona w paski
- garść kiełków fasoli mung
- 1 szt. cebulki dymki sam szczypior
- trochę sezamu czarnego do posypania
Przybory:
Składniki
Przybory:
|
Sposób przygotowania
- Łososia pociąć w plasterki mniej więcej 8x3cm. Kawałki mniej foremne, nieudane przeznaczamy na maki sushi. Na nigiri sushi zostawić najładniejsze plasterki.
- Płat nori położyć na macie do zawijania błyszczącą stroną do dołu i długim bokiem do siebie.
- Zwilżyć dłonie w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu. Rozprowadzić ryż po nori zostawiając 2-centymetrowy, wolny margines przy przeciwległym boku.
- Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem, zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędź nori. Stopniowo zawijać całość, lekko przyciskając nadzienie. Na koniec zwilżyć wolny od ryżu margines nori wodą lub w ostrzejszej wersji posmarować pastą wasabi i dokładnie zlepić.
- Odłożyć na kilkanaście minut na deskę łączeniem do dołu, aby wszystkie składniki dobrze się skleiły. Wykonać w ten sposób 4 rolki.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (3)
- [+]Artykuły spożywcze (1546)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz