Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym i gruszką to wspaniały deser inspirowany kuchnią tajską. Ciasto naleśnikowe zawiera podwójną dawkę kokosa w postaci mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Zamiast powszechnie stosowanej do naleśników mąki pszennej Magda użyła mąki ryżowej, dzięki temu danie jest bezglutenowe. Usmażone naleśniki kokosowe podawane są z gęstym sosem uzyskanym ze świeżego soku z pomarańczy, cukru palmowego, masła i gruszki pociętej w cieniutki plasterki. Ostateczny efekt jest zabójczy, powali na ziemię każdego łasucha!
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 2 szt. jajka
- 100 g mąki ryżowej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos pamarańczowy z gruszką:
- 30 g cukru palmowego
- 1 szt. gruszki pokrojona w cieniutkie plasterki
- 1 łyżka masła
- 2 szt. pomarańczy użyć sam wyciśnięty sok
Do posypania:
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Składniki
Sos pamarańczowy z gruszką:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki ciasta łączymy i odstawiamy na 30 min do odpoczęcia.
- Cukier podgrzewamy z masłem, dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki gruszkę i sok z pomarańczy. Gotujemy aż sos się zredukuje o 2/3.
Udostępnij ten przepis