Przejdź do treści

kukurydzy

Pieczona kukurydza po tajsku

Pieczona kukurydza po tajsku

Pieczona kukurydza po tajsku to pikantna wersja popularnej przekąski z całej kolby kukurydzy. W klasycznej wersji kukurydza jest tylko solona, czasami dodaje się trochę masła. W wersji tajskiej kukurydza przyprawiona jest pastą z bazylii, kruszoną papryczką chili, masłem i solą. Po krótkim gotowaniu kolby kukurydzy smaruje się przyprawami się a następnie piecze w piekarniku. Pieczenie dodaje kukurydzy dodatkowe walory smakowe. Pieczona kukurydza po tajsku najlepiej smakuje podana z limonką i świeżymi ziołami.

Placki kukurydziane z zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne tajskie placki kukurydziane z zieloną pasta curry. Do ich przygotowania używamy kukurydzy z puszki, połowę jej miksujemy, a połowę używamy w całości. Do placuszków najlepiej jest dodać świeżą bazylię i kolendrę ale jeżeli ich brakuje to można je pominąć. Danie podajemy z sosem chili.

Ryż z warzywami po chińsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Ten chiński ryż z warzywami możemy podawać zamiast białego ryżu gotowanego. Otóż to danie można przyrządzić w bardzo prosty sposób i potrzebujemy wiele naszego cennego czasu, wydatki też nie są zbyt wielkie. Jeśli ktoś jest fascynatem kuchni chińskiej to ta przystawka na pewno mu przypadnie do gustu.

Patelnia Xian z kolorowymi warzywami

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny

Wegetariańskie danie w wykonaniu Kasi, wykonane dla naszej koleżanki Moni na jej urodziny. 90% czasu w przygotowaniu tej potrawy to cięcie składników. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Zupa z kurczaka i słodkiej kukurydzy

Ocena ze starego portalu: 4,56 / 18 ocen

Smaczna i bardzo łatwa do zrobienia zupa z kurczaka, kukurydzy i białka jajka. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.