Przejdź do treści

Placki kukurydziane z zielonym curry

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Placki kukurydziane z zielonym curry
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oryginalne tajskie placki kukurydziane z zieloną pasta curry. Do ich przygotowania używamy kukurydzy z puszki, połowę jej miksujemy, a połowę używamy w całości. Do placuszków najlepiej jest dodać świeżą bazylię i kolendrę ale jeżeli ich brakuje to można je pominąć. Danie podajemy z sosem chili.
Głosów: 3
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Przekąski
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
Warzywa:
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1 łyżka świeżej bazylii posiekanej
  • 1 łyżka świeżej kolendry posiekanej
Dodatowo:
Rodzaj dania Przekąski
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
Warzywa:
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1 łyżka świeżej bazylii posiekanej
  • 1 łyżka świeżej kolendry posiekanej
Dodatowo:
Głosów: 3
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  2. Do ciasta dodajemy warzywa.
  3. Dokładnie mieszamy.
  4. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy kilka łyżek oleju (tak żeby powstał 1-2mm warstwa oleju). Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formujemy placuszki średnicy ok. 10cm.
  5. Smażymy z każdej strony ok. 2 minut, placki powinny być ładnie zarumienione.
  6. Placki podajemy z sosem chili przybrane kawałkami limonki.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *