Przejdź do treści

papieru ryżowego

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls (by Magda Klimczak)

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls to świeży i zdrowy przepis kuchni wietnamskiej. Świeże sajgonki są podobne w składzie i wyglądzie do popularnych sajgonek serwowanych w barach wietnamskich, jednak nie smaży się ich tylko spożywa na pół-surowo. Częściowo przesmażony (mięso, owoce morza), częściowo surowy (warzywa i zioła) farsz jest zawijany w namoczony papier ryżowy i bez żadnej dodatkowej obróbki cieplnej serwowany do spożycia. Tak przygotowane sajgonki zajada się całe lub pocięte w kawałki, jedząc można je też maczać w rożnych sosach.

Świeże sajgonki dietetyczna kanapka

Przygotowane w ten sposób rolki stanowią bardzo zdrową i mało kaloryczną przekąskę. Jest to znakomita alternatywa dla rodzimych kanapek. Farsz składa się z surowych warzyw i ziół oraz lekko przesmażonego mięsa/owoców morza i zawinięty jest w zaledwie kilku-gramowy papier ryżowy. Papier ryżowy tworzy rolkę i nadaje smaku ale w porównaniu z pieczywem stanowi praktycznie zerowy wkład kaloryczny. Świeże sajgonki mogą być przygotowane rano i zjadane na drugie śniadanie lub lunch. Wprowadzenie tego zdrowego i niskokalorycznego dania do codziennej diety (zamiast kanapek) może przynieść naszemu zdrowiu nieocenione korzyści. Polecam!

Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty

Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.

Sajgonki / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Jest to oryginalny, tradycyjny przepis na Sajgonki. Można je podawać jako przekąskę, danie główne z ryżem oraz jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Krokiety wiosenne (sajgonki)

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen

Słynne chińskie krokiety wiosenne (w Polsce często nazywane sajgonkami) z mięsno-warzywnym nadzieniem. Ten przepis wykonałem z użyciem pojedynczego papieru ryżowego, potem jednak dowiedziałem się od pewnego Wietnamczyka, że zdecydowanie lepiej jest stosować podwójną warstwę papieru ryżowego, dzięki temu sajgonki są bardziej chrupiące i nigdy nie dochodzi do pęknięcia papieru i wypadania nadzienia – co przy jednej warstwie jest częstym problemem. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.