Przepis na Sajgonki / Przepis internauty
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania | Dania główne, Przekąski |
Kuchnia | Kuchnia chińska |
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 10 szt. papieru ryżowego
- 10 szt. grzybów mun
- 300 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 szt. cebuli
- garść makaronu sojowego
- 1 szt. marchewki średniej
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 1/2 puszki kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szt. jajka
- trochę soli
- trochę pieprzu
- trochę chili mielonego ilość według gustu
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Dodatek:
- trochę słodkiego sosu chili w miseczce
Składniki
Dodatek:
|
Głosów: 2
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Grzyby chińskie wrzucić do wody i gotować 10 minut. Po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki.
- Mielone mięso lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto.
- Marchewkę pokroić w słupki, poddusić.
- Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć.
- Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
- Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i chili.
- Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyć na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykać, bo się posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa papiery położone na sobie.
- Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego. Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju. Podawać ze słodkim sosem chili.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Promocja (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1822)
- [+]Kuchnia chińska (396)
- Sosy chińskie (35)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (19)
- Herbata, napoje (15)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (21)
- [+]Kuchnia chińska (396)
- [+]Przybory kuchenne (159)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (19)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (7)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz