Przepis na Sajgonki / Przepis internauty
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania | Dania główne, Przekąski |
Kuchnia | Kuchnia chińska |
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 10 szt. papieru ryżowego
- 10 szt. grzybów mun
- 300 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 szt. cebuli
- garść makaronu sojowego
- 1 szt. marchewki średniej
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 1/2 puszki kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szt. jajka
- trochę soli
- trochę pieprzu
- trochę chili mielonego ilość według gustu
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Dodatek:
- trochę słodkiego sosu chili w miseczce
Składniki
Dodatek:
|
Głosów: 2
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Grzyby chińskie wrzucić do wody i gotować 10 minut. Po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki.
- Mielone mięso lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto.
- Marchewkę pokroić w słupki, poddusić.
- Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć.
- Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
- Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i chili.
- Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyć na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykać, bo się posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa papiery położone na sobie.
- Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego. Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju. Podawać ze słodkim sosem chili.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz