Przepis na Smażone paczuszki z wieprzowiną i botwinką (by Magda Klimczak)
Smażone paczuszki z wieprzowiną i botwinką to kolejny przepis z użyciem papieru ryżowego. Tym razem w papier ryżowy zawijamy smażoną wieprzowinę i młode warzywa a następnie smażymy powstałe paczuszki na chrupiąco (podobnie jak popularne sajgonki). Jak w przypadku każdego smażonego zawijanego dania polecam użycie podwójnej warstwy papieru. Podwójne ciasto na pewno się nie rozerwie, a dodatkowo danie będzie bardziej chrupiące. Do dania zamiast proponowanej smażonej wieprzowiny można użyć dowolnego ulubionego dania mięsnego np. Plastry wieprzowiny na ostro.
Smażone paczuszki z wieprzowiną (z poprzedniego dnia)
Najlepsze przepisy są zawsze wynikiem pewnego zbiegu okoliczności, przypadku, pomyłki. Ten przepis to typowe czyszczenie lodówki, dzień wcześniej przygotowałam chiński przepis z wieprzowiny ze strony KuchnieOrientu i nie dałam rady zjeść całej porcji. Z działki przywiozłam młodą botwinkę, szczypior czosnkowy, rzodkiewki i sałatę. Połączyłam pozostałą z dnia poprzedniego chińską wieprzowinę z warzywami i okazało się, że azjatycka kuchnia wspaniale gra z naszymi rodzimymi nowalijkami. Fuzja orientalnych smaków z młodymi warzywami okazała się absolutną petardą. Czasem warto zrobić porcję więcej, aby poeksperymentować z nią dnia następnego :-). Usmażone paczuszki jemy rękami maczając w pikantnym sosie.Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 5 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
paczuszki
|
Składniki
- 150 g polędwiczki wieprzowej
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 8 szt. papieru ryżowego
Marynata:
- 1 cm świeżego imbiru startego
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Nadzienie:
- listki młodej botwinki
- kilka listków sałaty pociętych w paski
- 2 szt. rzodkiewki pociętej w plasterki
- szczypior cebuli dymki lub szczypior młodego czosnku
- trochę sezamu czarnego
Sos:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki cukru
Składniki
Marynata:
Nadzienie:
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty łączymy. Mięso kroimy na cienkie plasterki i zanurzamy w marynacie na min. 1 godzinę.
- Wok rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i obsmażamy mięso przez ok. 2 min z każdej strony, dodając pod koniec smażenia połowę marynaty, która błyskawicznie się zredukuje. Wyjmujemy mięso na talerz.
- Wszystkie składniki sosu łączymy i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści. Studzimy.
- Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie i rozkładamy na czystej ściereczce lub talerzu. Układamy kolejno: listki botwinki, plasterki rzodkiewki, dymkę, plastry wieprzowiny i posypujemy lekko czarnym sezamem. Boki papieru ryżowego składamy do wewnątrz i owijamy w jeszcze jedną warstwę papieru, aby paczuszki nam się nie rozpadły.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz