Przepis na Smażone paczuszki z wieprzowiną i botwinką (by Magda Klimczak)
Smażone paczuszki z wieprzowiną i botwinką to kolejny przepis z użyciem papieru ryżowego. Tym razem w papier ryżowy zawijamy smażoną wieprzowinę i młode warzywa a następnie smażymy powstałe paczuszki na chrupiąco (podobnie jak popularne sajgonki). Jak w przypadku każdego smażonego zawijanego dania polecam użycie podwójnej warstwy papieru. Podwójne ciasto na pewno się nie rozerwie, a dodatkowo danie będzie bardziej chrupiące. Do dania zamiast proponowanej smażonej wieprzowiny można użyć dowolnego ulubionego dania mięsnego np. Plastry wieprzowiny na ostro.
Smażone paczuszki z wieprzowiną (z poprzedniego dnia)
Najlepsze przepisy są zawsze wynikiem pewnego zbiegu okoliczności, przypadku, pomyłki. Ten przepis to typowe czyszczenie lodówki, dzień wcześniej przygotowałam chiński przepis z wieprzowiny ze strony KuchnieOrientu i nie dałam rady zjeść całej porcji. Z działki przywiozłam młodą botwinkę, szczypior czosnkowy, rzodkiewki i sałatę. Połączyłam pozostałą z dnia poprzedniego chińską wieprzowinę z warzywami i okazało się, że azjatycka kuchnia wspaniale gra z naszymi rodzimymi nowalijkami. Fuzja orientalnych smaków z młodymi warzywami okazała się absolutną petardą. Czasem warto zrobić porcję więcej, aby poeksperymentować z nią dnia następnego :-). Usmażone paczuszki jemy rękami maczając w pikantnym sosie.Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 5 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
paczuszki |
Składniki
- 150 g polędwiczki wieprzowej
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 8 szt. papieru ryżowego
Marynata:
- 1 cm świeżego imbiru startego
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Nadzienie:
- listki młodej botwinki
- kilka listków sałaty pociętych w paski
- 2 szt. rzodkiewki pociętej w plasterki
- szczypior cebuli dymki lub szczypior młodego czosnku
- trochę sezamu czarnego
Sos:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki cukru
Składniki
Marynata:
Nadzienie:
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty łączymy. Mięso kroimy na cienkie plasterki i zanurzamy w marynacie na min. 1 godzinę.
- Wok rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i obsmażamy mięso przez ok. 2 min z każdej strony, dodając pod koniec smażenia połowę marynaty, która błyskawicznie się zredukuje. Wyjmujemy mięso na talerz.
- Wszystkie składniki sosu łączymy i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści. Studzimy.
- Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie i rozkładamy na czystej ściereczce lub talerzu. Układamy kolejno: listki botwinki, plasterki rzodkiewki, dymkę, plastry wieprzowiny i posypujemy lekko czarnym sezamem. Boki papieru ryżowego składamy do wewnątrz i owijamy w jeszcze jedną warstwę papieru, aby paczuszki nam się nie rozpadły.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz