Przejdź do treści

przyprawy 5 smaków

Kurczak na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen

Klasyczne danie stir-fry, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie doprawione anyżem gwiazdkowatym, osoby nie lubiące smaku anyżu mogą użyć zamiast niego przyprawę 5 smaków (w niej tez jest anyż ale dużo mniej). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak szefa kuchni

Ocena ze starego portalu: 4,89 / 35 ocen

Nazwa chyba mówi sama za siebie :). Zrobiłem to danie z moich ulubionych składników i w mój ulubiony sposób ( kawałki mięsa w chrupiącej panierce w pysznym gęstym sosie podane na chrupiącym makaronie).

Kulki mięsne

Kulki mięsne

Kulki mięsne to rodzaj klopsików popularnych w Syczuanie, jednym z regionów Chin. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw a w szczególności imbiru i przyprawy 5 smaków zawierającej w swym składzie całe bogactwo aromatycznych składników. Kulki serwuje się z różnymi sosami do maczania: sosem sojowym, sosem chili, słodkim sosem chili etc. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Jagnięcina z warzywami

Jagnięcina z warzywami

Jagnięcina z warzywami to jedno z najbardziej kolorowych dań na stronie. Do jej przygotowania użyłem udziec, który w odróżnieniu od polędwicy, ma wyraźny charakterystyczny “barani” smak i zapach. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć także baraniny, trzeba ją tylko trochę dłużej smażyć. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.