Przepis na Kurczak szefa kuchni

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak szefa kuchni
Ocena ze starego portalu: 4,89 / 35 ocen
Nazwa chyba mówi sama za siebie :). Zrobiłem to danie z moich ulubionych składników i w mój ulubiony sposób ( kawałki mięsa w chrupiącej panierce w pysznym gęstym sosie podane na chrupiącym makaronie).
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Połączyć składniki marynaty, wymieszać z kurczakiem odstawić na 20-30 min.
  2. Pociąć grzyby, cebulkę, chili, imbir, wycisnąć czosnek. Wymieszać składniki sosu, odstawić.
  3. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą tak aby uzyskać gęstą papkę.
  4. Rozgrzać w woku 2 szklanki oleju, maczać kawałki kurczaka w cieście i smażyć porcjami na złoto-brązowy kolor (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się).
  5. Wyjąć z woka usmażone kawałki i osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
  6. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć grzyby, cebulkę, chili, imbir, czosnek, smażyć 30 sek. mieszając. Wlać sos wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, wymieszać, szybko podawać żeby kawałki kurczaka pozostały chrupkie. Serwować z ryżem lub makaronem Mie.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.