Przepis na Kurczak szefa kuchni
Czas przygotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g piersi kurczaka
- 5 szt. grzybów mun pociętych w paski
- 3 szt. cebuli dymki sam szczypior pocięty w 3 cm kawałki
- 1 szt. papryczek chili suszonych posiekanych
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 3 ząbki czosnku posiekanego
Ciasto:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej lub mąki kukurydzianej
- trochę wody (2-3 łyżki)
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Sos:
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Składniki
Ciasto:
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Wymieszać mąkę ziemniaczaną i ryżową z wodą tak aby uzyskać gęstą papkę. Następnie połączyć ciasto z kawałkami kurczaka, dobrze wymieszać.
- Rozgrzać w woku 2 szklanki oleju, kawałki kurczaka smażyć porcjami na złoto-brązowy kolor (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się).
- Serwować z ryżem lub makaronem Mie. Makron mie można także usmażyć na chrupko według przepisu Makaron smażony na chrupiąco
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz