Przejdź do treści

wiórków kokosowych

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym i gruszką to wspaniały deser inspirowany kuchnią tajską. Ciasto naleśnikowe zawiera podwójną dawkę kokosa w postaci mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Zamiast powszechnie stosowanej do naleśników mąki pszennej Magda użyła mąki ryżowej, dzięki temu danie jest bezglutenowe. Usmażone naleśniki kokosowe podawane są z gęstym sosem uzyskanym ze świeżego soku z pomarańczy, cukru palmowego, masła i gruszki pociętej w cieniutki plasterki. Ostateczny efekt jest zabójczy, powali na ziemię każdego łasucha!

Soczewica z warzywami

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Kuchnia południowych Indii obfituje w dania wegetariańskie. Taki posiłek składa się najczęściej z dwóch dań: dania z roślin strączkowych lub ryżu w towarzystwie pieczywa, świeżego chutney czy jogurtu. Rośliny strączkowe (soczewica, różnego rodzaju fasole, ciecierzyca) są składnikami potraw na terenie całych Indii. Są znakomitym źródłem białka, zwłaszcza dla wegetarian, są niedrogie a w postaci suszonej można je długo przechowywać. Dal (dhal) to nazwa odnosząca się zarówno do roślin strączkowych jak i potraw z nich przygotowanych. Niemal każde indyjskie danie rozpoczyna się od przygotowania masala, czyli mieszanki różnych przypraw. Hindusi nie dodają przypraw jedna po drugiej, w kolejności wymienionej w przepisie, lecz mieszają ich część i smażą w oleju, dla wydobycia aromatu (proces określany jako tarka). Dopiero wtedy dodają warzywa, mięso i rośliny strączkowe i dokładnie mieszają. Poniższe danie można wykonać wykorzystując różne rodzaje soczewicy (brązowa, czerwona, zielona, żółta) oraz inne warzywa np.: marchew, bakłażana, groszek. Danie, choć bezmięsne, daje uczucie sytości a jednocześnie lekkości. Smacznego!

Kurczak z ananasem i nerkowcami

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 10 ocen

Przepis ten dostałem od jednego z internautów – Czarka z Zielonej Góry. Twierdził, że jest zabójcze, przetestowałem i potwierdzam. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.