Przepis na Kurczak z ananasem i nerkowcami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak z ananasem i nerkowcami
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 10 ocen
Przepis ten dostałem od jednego z internautów - Czarka z Zielonej Góry. Twierdził, że jest zabójcze, przetestowałem i potwierdzam. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g piersi kurczaka (lub udek)
  • 1 szt. cebuli pociętej w ćwierćplasterki
  • 3 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 kopiasta łyżka sambal oelek (lub innego ostrego sosu na bazie chili)
  • 1/2 szt. papryki zielonej pocietej w paski
  • 1/2 szt. papryki czerwonej pociętej w paski
  • 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior posiekany
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g piersi kurczaka (lub udek)
  • 1 szt. cebuli pociętej w ćwierćplasterki
  • 3 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 kopiasta łyżka sambal oelek (lub innego ostrego sosu na bazie chili)
  • 1/2 szt. papryki zielonej pocietej w paski
  • 1/2 szt. papryki czerwonej pociętej w paski
  • 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior posiekany
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wiórki uprażyć lekko na suchej patelni (ok. 10-15 sek), wyjąć. Podobnie prażyć nerkowce (ok 2-3 min).
  2. W woku lub patelni, na średnim ogniu, rozgrzać łyżkę oleju. Dodać czosnek, cebulę i smażyć aż cebula się lekko zeszkli. Dodać sambal oelek i dobrze wymieszać, mieszając smażyć jeszcze 1-2 min, wyjąć na talerz.
  3. Oczyścić wok (najlepiej ręcznikiem papierowym), wlać 1 łyżkę oleju i rozgrzać ponownie na średnim ogniu. Dodać paprykę i mieszając od czasu do czasu smażyć 2 min. Dodać pokrojonego kurczakami mieszając smażyć aż zmieni kolor (piersi ok. 2 min).
  4. Następnie dodać usmażoną mieszankę cebuli, czosnku i sambal oelek, a także ananasa, sos rybny i ostrygowy, wymieszać i smażyć mieszają 2-3 min. Na koniec dodać nerkowce, dobrze wymieszać. Serwować z ryżem.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.