Przejdź do treści

Soczewica z warzywami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Soczewica z warzywami
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kuchnia południowych Indii obfituje w dania wegetariańskie. Taki posiłek składa się najczęściej z dwóch dań: dania z roślin strączkowych lub ryżu w towarzystwie pieczywa, świeżego chutney czy jogurtu. Rośliny strączkowe (soczewica, różnego rodzaju fasole, ciecierzyca) są składnikami potraw na terenie całych Indii. Są znakomitym źródłem białka, zwłaszcza dla wegetarian, są niedrogie a w postaci suszonej można je długo przechowywać. Dal (dhal) to nazwa odnosząca się zarówno do roślin strączkowych jak i potraw z nich przygotowanych. Niemal każde indyjskie danie rozpoczyna się od przygotowania masala, czyli mieszanki różnych przypraw. Hindusi nie dodają przypraw jedna po drugiej, w kolejności wymienionej w przepisie, lecz mieszają ich część i smażą w oleju, dla wydobycia aromatu (proces określany jako tarka). Dopiero wtedy dodają warzywa, mięso i rośliny strączkowe i dokładnie mieszają. Poniższe danie można wykonać wykorzystując różne rodzaje soczewicy (brązowa, czerwona, zielona, żółta) oraz inne warzywa np.: marchew, bakłażana, groszek. Danie, choć bezmięsne, daje uczucie sytości a jednocześnie lekkości. Smacznego!
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Gotowana soczewica:
  • 250 g soczewicy brązowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 600 ml wody
Przyprawy smażone:
Warzywa:
  • 2 szt. ziemniaków dużych, pokrojonych w kostkę 2x2 cm
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w piórka
  • 120 g fasolki szparagowej pokrojonej w 2,5 cm kawałki
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chili mielonego lub więcej wg. gustu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub więcej wg. gustu (do 3 łyżek)
Do przybrania:
  • 2 łyżki wiórków kokosowych uprażonych
  • garstka świeżej kolendry
Dodatek:
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Gotowana soczewica:
  • 250 g soczewicy brązowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 600 ml wody
Przyprawy smażone:
Warzywa:
  • 2 szt. ziemniaków dużych, pokrojonych w kostkę 2x2 cm
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w piórka
  • 120 g fasolki szparagowej pokrojonej w 2,5 cm kawałki
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chili mielonego lub więcej wg. gustu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub więcej wg. gustu (do 3 łyżek)
Do przybrania:
  • 2 łyżki wiórków kokosowych uprażonych
  • garstka świeżej kolendry
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Soczewicę kilkukrotnie przepłukać wodą a następnie zalać 600 ml wody (nie ma konieczności wcześniejszego namaczania soczewicy). Dodać kurkumę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30-35 min, aż będzie miękka. Nie odcedzać!
  2. Ziemniaki gotować w drugim garnku, w osolonej wodzie przez 10 min, a następnie odcedzić.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu (UWAGA: jeżeli ogień będzie zbyt duży przyprawy spalą się). Włożyć nasiona kozieradki, gorczycy oraz liście curry.
  4. Smażyć 2-3 min, od czasu do czasu mieszając, aż nasiona popękają.
  5. Dodać cebulę i fasolę. Często mieszając smażyć 7-8 min.
  6. Włożyć ziemniaki i smażyć kolejne 2 min.
  7. Dodać soczewicę wraz z pozostałym po gotowaniu płynem.
  8. Doprawić solą, chili i sokiem z cytryny. Potrawę wymieszać i podgrzewać 1 min.
  9. Przełożyć na talerze, przybrać prażonymi wiórkami kokosowymi i listkami kolendry. Podawać z chutneyem pomidorowym.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *