Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Chutney pomidorowy to indyjski dodatek do dań. Różnego rodzaju raity (dipy na bazie jogurtu z przyprawami), relisze (owoce lub warzywa w sosie) czy różnorakie odmiany pieczywa są częstym towarzyszem posiłków indyjskich. Chutney jest właśnie takim dodatkiem do dań, czymś pośrednim między marynatą a piklami. Pobudza apetyt, a mała porcja dodaje daniom orzeźwiającego smaku. W Indiach chutney odgrywa jeszcze jedną rolę – z łatwością wyostrza, łagodzi lub istotnie zmienia smak potrawy. Chutney może być ostro-kwaśny – takie są przetwory przyrządzane na bazie świeżej chili, kolendry, mięty z dodatkiem imbiru, czosnku, cebuli a czasem dodatkiem kokosa czy tamaryndowca. Drugi rodzaj to chutney słodko-kwaśny, bardziej popularny na Zachodzie, marynata z cukru, octu, przypraw i owoców przyrządzanych na ciepło.
Chutney pomidorowy to indyjski dodatek do dań. Różnego rodzaju raity (dipy na bazie jogurtu z przyprawami), relisze (owoce lub warzywa w sosie) czy różnorakie odmiany pieczywa są częstym towarzyszem posiłków indyjskich. Chutney jest właśnie takim dodatkiem do dań, czymś pośrednim między marynatą a piklami. Pobudza apetyt, a mała porcja dodaje daniom orzeźwiającego smaku. W Indiach chutney odgrywa jeszcze jedną rolę – z łatwością wyostrza, łagodzi lub istotnie zmienia smak potrawy. Chutney może być ostro-kwaśny – takie są przetwory przyrządzane na bazie świeżej chili, kolendry, mięty z dodatkiem imbiru, czosnku, cebuli a czasem dodatkiem kokosa czy tamaryndowca. Drugi rodzaj to chutney słodko-kwaśny, bardziej popularny na Zachodzie, marynata z cukru, octu, przypraw i owoców przyrządzanych na ciepło.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g pomidorów
- 2 szt. jabłek średnich (opcjonalnie)
- 1 szt. cebuli dużej
- 2 łyżki cukru palmowego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu lub w wersji wegańskiej syropu klonowego
Do dekoracji:
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- garść świeżej mięty
- 1 szt. papryczki chili zielonej pokrojonej w plasterki
Składniki
Do dekoracji:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis