Chińskie placki z dymką i chili

Podpłomyki z jagnięciną

Podpłomyki z jagnięciną to danie w stylu indyjskim, które możemy serwować jako przekąskę lub lekki obiad. Chrupiący podpłomyk z nadzieniem z mielonej jagnięciny dobrze doprawionej hinduskimi przyprawami. Do tego pieczona papryczka chili i bakłażan. Wszystko podane ze świeżymi ziołami i sosem cytrynowo-jogurtowym. Danie zdrowe, lekkie i bardzo smaczne!

Czytaj dalej

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Placki mandaryńskie to cienkie, pszenne placki, smażone bez tłuszczu, w które zawija się niektóre chińskie dania i zjada jak naleśnik. Najbardziej znane dania, podawane z plackami mandaryńskimi to kaczka po pekińsku i wieprzowina Mu Shu. Ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne, ale można je przygotować z wyprzedzeniem np. dzień przed przygotowaniem dania i przed podaniem podgrzać na parze. Na szczęście mi pomagała mała pomocniczka:) W większości przepisów do placków nie dodaje się soli, ja spróbowałem z sola i bez i bardziej odpowiadają mi lekko posolone.

Czytaj dalej

Misotamago z ryżem japońskim / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso - "misotamago" w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie "jajko z miso". Podałem proporcje na 1 osobę - wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.

Czytaj dalej

Pierożki WON-TON