Przepis na Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami
Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami to uproszczona wersja (domowa) słynnej kaczki po pekińsku. Usmażoną kaczkę serwuje się zawiniętą w placek mandaryński razem z warzywami i sosem hoisin. Placki można zrobić poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej. i przechowywać w chłodzie pod przykryciem. Przed podaniem włożyć do naczynia do ogrzewania na parze (parownik bambusowy) lub zawinąć w folię i ogrzać przez 2 minuty w piekarniku.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kaczki podwójna, ze skórą
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżkeczka mirinu
- 1 łyżka miodu rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
- 1 łyżka oleju do smażenia
Warzywa:
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w 4 cm słupki
- kawałek pora (jasna część), pokrojonego w słupki 6 cm
- 1 szt. zielonego ogórka ze skórką bez nasion, pokrojony w 6 cm słupki
- kilka łodyżek cebuli dymki pokrojony w 6 cm kawałki
- kilka liści sałaty
Placki mandaryńskie:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżeczki cukru (drobnego)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatkowo:
- kilka łyżek sosu hoisin
Składniki
Warzywa:
Placki mandaryńskie:
Dodatkowo:
|
Sposób przygotowania
- Pod koniec smażenia wlać sos sojowy, mirin i miód. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty.
- Wyjąć kaczkę z patelni i przestudzić.
- Pokroić w plastry a następnie w paski.
- Z ciasta uformować cztery wałeczki a następnie każdy pokroić na pięć równych kawałków.
- Lekko posmarować olejem sezamowym jeden z krążków, na nim położyć drugi krążek.
- Powtórnie rozwałkować do średnicy 15 cm. Powtarzać czynność z pozostałymi plackami.
- Po lekkim przestudzeniu rozdzielać placki na dwie części.
- Układać na talerzu i natychmiast przykryć aby nie obeschły.
- Na naleśnikach rozsmarować sos hoisin, kłaść porcję sałaty, kaczki i warzyw.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz