Przepis na Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami
Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami to uproszczona wersja (domowa) słynnej kaczki po pekińsku. Usmażoną kaczkę serwuje się zawiniętą w placek mandaryński razem z warzywami i sosem hoisin. Placki można zrobić poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej. i przechowywać w chłodzie pod przykryciem. Przed podaniem włożyć do naczynia do ogrzewania na parze (parownik bambusowy) lub zawinąć w folię i ogrzać przez 2 minuty w piekarniku.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kaczki podwójna, ze skórą
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżkeczka mirinu
- 1 łyżka miodu rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
- 1 łyżka oleju do smażenia
Warzywa:
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w 4 cm słupki
- kawałek pora (jasna część), pokrojonego w słupki 6 cm
- 1 szt. zielonego ogórka ze skórką bez nasion, pokrojony w 6 cm słupki
- kilka łodyżek cebuli dymki pokrojony w 6 cm kawałki
- kilka liści sałaty
Placki mandaryńskie:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżeczki cukru (drobnego)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatkowo:
- kilka łyżek sosu hoisin
Składniki
Warzywa:
Placki mandaryńskie:
Dodatkowo:
|
Sposób przygotowania
- Pod koniec smażenia wlać sos sojowy, mirin i miód. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty.
- Wyjąć kaczkę z patelni i przestudzić.
- Pokroić w plastry a następnie w paski.
- Z ciasta uformować cztery wałeczki a następnie każdy pokroić na pięć równych kawałków.
- Lekko posmarować olejem sezamowym jeden z krążków, na nim położyć drugi krążek.
- Powtórnie rozwałkować do średnicy 15 cm. Powtarzać czynność z pozostałymi plackami.
- Po lekkim przestudzeniu rozdzielać placki na dwie części.
- Układać na talerzu i natychmiast przykryć aby nie obeschły.
- Na naleśnikach rozsmarować sos hoisin, kłaść porcję sałaty, kaczki i warzyw.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz